wyznaczanie ciągu
Mysza: proszę pomóżcie mi w tym zadaniu

!
niech a
5=88, a
15=58. Wyznacz ciąg a
n, wiedząc, że jest to ciąg arytmetyczny. Oblicz sumę
jego dodatnich wyrazów
22 wrz 13:44
sushi_ gg6397228: a15=a5 +10r
podstawiasz dany i masz r, potem wyliczysz a1
a15=a1 + 14r
zapiszesz przepis na an
22 wrz 13:47
Mysza: a skąd wzięło się te 10r i 14r? przepraszam, wiem , że to może być głupie pytanie ale na prawde
nie mam pojęcia...
22 wrz 13:54
sushi_ gg6397228:
stoisz na 15 pietrze w budynku i chcesz dojsc na 5 pietro, to ile pieter musisz pokanac
schodzac schodami na doł
?
jestem na 15 pietrze i chcesz dojsc na 1 pietro, ile pieter musisz pokonac?
22 wrz 13:57
sushi_ gg6397228:
an= a1 +(n−1)*r
dla n=15
a15= a1 + (15−1) * r
a15= a1 + 14 * r
np:
a200 i a45
a200= a45+ (200−45)*r
22 wrz 14:00
Mysza: ahaa no już rozumiem

a czy a
1 oblicze ze wzoru a
n=a
1+(n−1)r
22 wrz 14:02
sushi_ gg6397228: ale musiz miec dany jakis wyraz o indeksie "n" np
a6, a36
na razie rob pokoi to co napisalem wczesniej; wylicz "r"
22 wrz 14:03
Mysza: z tego : a15=a5+10r po podstawieniu r= −3 , dobrze ?
22 wrz 14:12
sushi_ gg6397228: tak, ciag malejacy
liczymy a1
22 wrz 14:17
Tinka: żeby obliczyć te a1 mogę skorzystać z tego wzoru a15= a1 + (15−1) * r i popodstawiać dane
które już mam?
22 wrz 14:22
sushi_ gg6397228: tak
chcesz dojsc na pierwsze pietro, wiec bedziesz schodzic z 15 pietra czy z 5 pietra
22 wrz 14:24
Tinka: raczej z 5 bo bliżej
22 wrz 14:28
sushi_ gg6397228: ale Ty wolisz isc z 15 wiec zuch z Ciebie
22 wrz 14:29
Tinka: czyli mam skorzystać z a5=a1+(5−1)r tak ?
22 wrz 14:34
sushi_ gg6397228: tak
22 wrz 14:34
Tinka: wyszło mi, że a1=100
22 wrz 14:44
sushi_ gg6397228: i bardzo dobrze
az 10 minut to liczylas
22 wrz 14:45
sushi_ gg6397228:
zapiszemy jak bedzie wygladal ogolny wzor, majac dane a1 oraz"r"
22 wrz 14:45
Tinka: an=a1+(n−1)*r czyli an=100+(n−1)* (−3) ?
22 wrz 14:48
sushi_ gg6397228: czyli po drobnych przeksztalceniach bedzie :
an= 100 −3n+3 = 103 −3n
22 wrz 14:49
Tinka: i co dalej ?
22 wrz 14:51
sushi_ gg6397228:
mamy obliczyc sume wyrazów dodatnich, wiec nie bedziemy tego robic na piechote tylko wyznaczymy
najpierw ostatni wyraz dodatni a potem do wzoru na sume
chcemy an>0 , rozwiazujemy prosta nierownosc
22 wrz 14:51
Tinka: więc trzeba podstawić 103−3n>0 ?
22 wrz 14:53
sushi_ gg6397228: tak
22 wrz 14:54
22 wrz 14:57
sushi_ gg6397228: szukamy calkowitej liczby
22 wrz 15:03
sushi_ gg6397228: i nie moze byc tki znak nierownosc
22 wrz 15:04
22 wrz 15:04
Tinka: aha dzieliliśmy przez "−" wiec znak zmienia się na < tak ?
22 wrz 15:05
sushi_ gg6397228: i zmien znak nierownosci
22 wrz 15:05
sushi_ gg6397228: tak n< ale nie od 102 tylko ...
22 wrz 15:08
22 wrz 15:10
mila: kreska ułamkowa zastepuje znak dzielenia 103:3=
22 wrz 15:10
sushi_ gg6397228:
masz 103 jabłka i dzielisz na 3 osoby, to ile jabłek dostanie kazda osoba ( czesc calkowita)
22 wrz 15:11
Tinka: Jezu ale głupek ze mnie, 34...
22 wrz 15:14
Tinka: i co dalej z tym ?
22 wrz 15:21
sushi_ gg6397228: mamy 34 i ogonek
wiec musismy sprawdzic 34 i 35 wyraz ciagu,
34 wyraz ciagu a
34=... czy jest dodatni
35 wyraz caigu a
35=... czy jest dodatni
i potem do wzoru
| | a1 + a34 lub 35 | |
S34 lub 35= |
| * ilosc wyrazów { albo 34 albo 35 } |
| | 2 | |
22 wrz 15:22
Tinka: podstawic a34 do wzoru ogólnego an tak? i tak samo z a35?
22 wrz 15:29
sushi_ gg6397228: tak, inaczej sie nie da
22 wrz 15:30
Tinka: a34=1
22 wrz 15:31
Tinka: a35= −2
22 wrz 15:32
Tinka: S34=1717
22 wrz 15:33
sushi_ gg6397228: czyli widzimy ze wyraz
34 jest dodatni, a
35 jest ujemny
zatem bedziemy sumowac tylko
34 wyrazy
22 wrz 15:34
sushi_ gg6397228: wynik sie zgadza
22 wrz 15:34
Tinka: i to już koniec?
22 wrz 15:40
Tinka: czyli suma to 1717 tak?
22 wrz 15:45
Tinka: będziesz jeszcze koło 19.00 w stanie mi pomóc

?
22 wrz 15:47
Tinka: hmm

?
22 wrz 15:50
Tinka: odpisz prosze
22 wrz 15:58
Tinka: eh
22 wrz 16:10
sushi_ gg6397228: koniec zadania, wiesz jak mnie znaleźć

policzylas sume dodatnich liczb
22 wrz 17:04