Pochodna funkcji + znaleźć dziedzinę
Kamila: Witam. Mam maly problem z pochodna, juz sie z tym gubie.
f(x)=√16−x2 + 12/log(x+3) (ułamek przy drugim wyrażeniu).
Mam obliczyć pochodną z tej funcji, a następnie znaleźć dziedzinę tej funkcji.
22 wrz 15:46
Edek: D: 16−x
2≥0 i x+3>0 i log(x+3)≠0
(4−x)(4+x)≥0 i x>−3 i log(x+3)≠log10
x∊<−4,4> i x∊(−
∞,−3) i x+3≠10 → x≠7
D: x∊<−4,3)
| | −2x | | −12 | | 1 | |
f'(x)= |
| + |
| * |
| |
| | 2√16−x2 | | log2(x+3) | | (x+3)ln10 | |
22 wrz 15:54
Edek: sorki tam z dziedziną się pomysliłem
log(x+3)≠0
log(x+3)≠log1
x+3≠1
x≠−2
a dziedzina to x∊<−4,−3)
22 wrz 16:03
Kamila: Edek, dziękuję
| | 12 | |
f(x)=√16−x2 + |
| |
| | log(x+3) | |
Czy moglby ktos rozwiazac pochodną z tej funkcji i także pomóc mi znaleźć dziedzinę?
22 wrz 18:46
Kamila: √16−x2 tam jest
22 wrz 18:52
Edek: Kamila a co ja zrobiłem? Przecież właśnie obliczyłem to o co teraz znowu prosisz ...
22 wrz 19:53
Kamila: A dziedzina wtedy jaka bedzie?
22 wrz 19:55