funkcja logarytmiczna
Wojtek : Mam wielki problem z tym zadaniem byłbym wdzięczny za pomoc
Oblicz logarytm o podstawniku abc i wykładniku p wiedząc, że logarytm o podstawie a i liczbie
wykładniczej p=2, log o podstawie b i liczbie wykładniczej p =3 a log o podstawie c i liczbie
wykładniczej p =6

Bardzo proszę o pomoc
22 wrz 20:43
Kejt:
logabcp=?
logap=2
a2=p
logbp=3
b3=p
logcp=6
c6=p
a2=b3=c6
logabca2b3c6=ab2c5?
22 wrz 20:57
Wojtek : Dzięki
22 wrz 21:01
Godzio:
trochę nie tak
p = a2 => a = √p
p = b3 => b = 3√p
p = c6 => c = 6√p
logabcp = x
(abc)x = p
p(1/2 + 1/3 + 1/6)x = p
1 = x
logabcp = 1
22 wrz 21:07
Kejt: wiedziałam, że coś zepsuje..
22 wrz 21:08