Wyznacz współrzędne środka S i długość promienia r okręgu
Gumiś: x2 − 4x + y2 + 2y + 2=0
22 wrz 14:37
22 wrz 14:37
mila: Jezeli okrag który ma środek w środku układu współrzednych x2+y2=r2
jezeli ma środek w innym punkcie wzór tak wyglada (x−a)2+(y−b)2 a i b to współrzedne
środka okregu
jezeli podniesiesz do kwadratu nawiasy otrzymasz zapis ,który będziesz mógł porównac z twoim i
znajdziesz a i b i r
22 wrz 14:54
Gumiś: Dzięki wielkie za pomoc
22 wrz 14:57
mila: we wzorze który napisałam nie ma prawej strony oczywiście = r2
22 wrz 14:58
Gumiś: wiem wiem w tym dziale sie mniej wiecej orientuje dzieki mila
22 wrz 15:25