pomocy
Madzia: 28.Dane jest rownanie x−y−xy+1=5. Przeksztalc lewa strone tego rownania do postaci iloczynowej
i rozwiaz rownanie dla x, y ∊ N.
29. Wykaz ze jedna liczba naturalna dodatnia, dla ktorej liczba postaci 2n +1 jest kwadratem
liczby naturalnej, jest n=3.
30. Wykonaj mnozenie:
c). (x2 + √2)(x2 + √2x + 1)
d). (x10 +1)(x5 −1)
22 wrz 17:55
Godzio:
x − y − xy + 1 = 5
x − xy − y + 1 = 5
x(1 − y) + (1 − y) = 5
(1 − y)(x + 1) = 5
iloczyn 2 liczb całkowitych da liczbę pierwszą tylko wtedy gdy:
1 − y = 1 i x + 1 = 5 ⇒ y = 0, x = 4
lub
1 − y = 5 i x + 1 = 1 ⇒ y = −4 , x = 0
22 wrz 18:00
Godzio: przepisz dokładnie polecenie 29. bo nie jest w pełni zrozumiałe
22 wrz 18:01
Godzio:
30.
(x2 + √2)(x2 + √2x + 1) = x4 + √2x3 + x2 + √2x2 + 2x + √2 =
= x4 + √2x3 + x2(1 + √2) + 2x + √2
(x10 + 1)(x5 − 1) = x15 − x10 + x5 − 1
22 wrz 18:02
Madzia: ok, chwile
22 wrz 19:07
Madzia: 29. Wykaż że jedyną liczbą naturalną dodatnią dla której liczba postaci 2n +1 jest kwadratem
liczby naturalnej, jest n=3
22 wrz 19:08
Madzia: 31. Wyznacz stopien wielomianu W, jesli (2x−1)6= W(x)(16x4−32x3+24x2−8x+1).
34. Wielomiany P i Q dane sa wzorami P(x)=3x3−ax2+7x+11, Q(x)=3x3+15x2+2x+11. Dla jakiej
wartosci a wielomian P−Q jest jednomianem?
22 wrz 19:10
22 wrz 19:15
Madzia: a w tych 31 i 34 pomozesz mi ? dzieki
22 wrz 19:26
Godzio: Podpowiedź do 31.
16x4 − 32x3 + 24x2 − 8x + 1 = (2x − 1)4
34. Najpierw powiedz co to jest jednomian ?
22 wrz 19:34
Madzia: Jednomian – wyrażenie będące iloczynem liczby oraz zmiennych.
Liczbę stojącą przy zmiennej nazywa się współczynnikiem jednomianu. Jednomian przedstawiony
jest w postaci uporządkowanej, jeżeli w jego zapisie pierwszym czynnikiem jest liczba, a
kolejnymi zmienne występujące w porządku alfabetycznym (a jeśli są oznaczone jedną i tą samą
literą z różnymi wskaźnikami, to w porządku zwiększenia wskaźnika).
Przykłady [edytuj]
Jednomianami są
5x,
a2 (można je przedstawić w postaci ),
8 (stałe).
Jednomianami nie są
a + b (dwumian),
sinx,
2x.
22 wrz 19:54
Godzio: Nie no to już są jaja ... Bezczelnie skopiowane z wikipedii

ja chciałem żebyś napisała to
swoimi słowami
22 wrz 19:57
Godzio:
P − Q = 3x2 − ax2 + 7x + 11 − 3x2 − 15x2 − 2x − 11 =
= −ax2 − 15x2 + 5x −−− kiedy to będzie jednomianem ? dla jakiego a ?
22 wrz 19:58
Kejt: ja wiem! wybierz mnie!
22 wrz 19:59
Svanar: ja też

panie profesorze, mogę ?
22 wrz 20:01
Godzio:
Kejt skoro była pierwsza

...
22 wrz 20:01
Madzia: tylko ze ja nie wiem kiedy w tym zadaniu bd jednomianem...
22 wrz 20:05
Kejt: kiedy x stopnia drugiego (czyli x
2) się skrócą
22 wrz 20:06
Godzio:
ax2 + bx + c − trójmian
ax + b − dwumian
ax − jednomian
skoro mamy −ax2 − 15x2 + 5x to żeby to było jednomianem to
−ax2 − 15x2 musi się skrócić więc a =?
22 wrz 20:07