problem z 2ma zadaniami z logarytmow
Basia: 1)wiadomo ze log35=a oblicz log95
2)wykaz ze logab= 2loga2b
22 wrz 13:28
sushi_ gg6397228:
2. zaczniemy z prawej strony
| | loga b | | loga b | | 1 | |
loga2 b= |
| = |
| = |
| loga b |
| | loga a2 | | 2 loga a | | 2 | |
mnozac obustronnie przez 2 otrzymamy lewa strone
CIEKAWOSTKA
log
ab c =
1b log
a c
22 wrz 13:32
Basia: dziekuje pomoz mi z 1
22 wrz 13:34
sushi_ gg6397228:
pierwsze dotyczy CIEKAWOSTKI, zamien 9=32 i masz ...
22 wrz 13:36
Basia: dziekóweczka Tobie
22 wrz 13:37
sushi_ gg6397228: ile wyszlo
22 wrz 13:40
Basia: 1\log35
22 wrz 13:46
sushi_ gg6397228:
to nie do tego podstawilas co mówilem
| | 1 | |
log9 5= log32 5= |
| log3 5= .... |
| | 2 | |
22 wrz 13:49
Basia: czyli o 1\2a sie rozni sie ta liczba od tamtej?
22 wrz 13:53
sushi_ gg6397228: | | 1 | |
tam napisalas 1 podzielic prze logarytm czyli |
| |
| | a | |
| | a | | 1 | |
wynik wychodzi |
| = |
| a |
| | 2 | | 2 | |
wiec jest bardzo wielka roznica
22 wrz 13:55