Zadanie z gimnazjum
Kate: Czy można rozmienic złotówke na monety o nominałach 2gr i 5gr tak,aby było 30 monet?
22 wrz 19:08
Godzio:
100 = 2x + 5y
x + y = 30
rozwiąż ten układ jeśli x,y ∊N to można jeśli nie to nie
22 wrz 19:09
Kate: Wyszło mi
13 monet po 5gr
17 monet po 2 gr
22 wrz 20:36
Kamil: niemożliwe

13*5 = 65 + 17*2 = 34 −−−−−− 65 +34 = 99 xD policz jeszcze raz bo gdzieś błąd
masz 5 gr musi być liczba parzysta
22 wrz 20:45
Kamil: ewentualnie się nie da
22 wrz 20:45
Godzio:
2x + 5y = 100
2x + 2y = 60 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−
3y = 40
22 wrz 20:47
Kate: Może żle sformułowałam odpowiedź
Nie da się rozmienic.
Najblizsza liczba to 99 gr.
Więc tak jak pisałam
13 monet po 5gr
17 monet po 2 gr.
Pozdrawiam, dziękuje dobranoc
P.S chyba ze ktos jeszcze wymysli
22 wrz 21:11