ciąg arytm.
Betinka: Pomóżcie!
| | x+1 | |
Oblicz x jeżeli |
| ; 6 ; 2x są trzema kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. |
| | 3 | |
22 wrz 20:07
Godzio:
36 * 3 = 2x
2 + 2x /:2
18 * 3 = x
2 + x
x
2 + x − 54 = 0
dokończ
22 wrz 20:11
22 wrz 20:11
Betinka: oo delta

okej już sie zabireram do pracy
22 wrz 20:12
Betinka: ejj a tej trójki co jest koło 18 nie trzeba też czasem przez te 2 podzielić
22 wrz 20:14
Godzio:
przy mnożeniu nie
22 wrz 20:15
Betinka: okej
22 wrz 20:15
Svanar: ee tego Godzio:
jak ciąg jest arytmetyczny to 2a
2 = a
1 + a
3 a nie a
22 = a
1 * a
3
22 wrz 20:16
Godzio: przeczytałem geometryczny

mam omamy
22 wrz 20:17
Svanar: 
na szczęście budżetowa policja czuwa
22 wrz 20:17
Betinka: Δmi wyszła 217 , dobrze czy zrobiłam gdzieś błąd? bo jakoś mi sienie widzi ten wynik...
22 wrz 20:18
Betinka: oo jeessu to teraz nic z tego nie wiem <załamka>
22 wrz 20:19
Svanar: 36 = x+1 + 6x
35 = 7x
x = 5
22 wrz 20:20
Godzio: to dobrze

, sorki Betinka mój błąd powinno być tak:
36 = x + 1 + 6x
35 = 7x
x = 5
22 wrz 20:20
Betinka: hm wszystko fajnie, ale skąd sie tam ta 12 wzięła

22 wrz 20:20
Betinka: aa okej już wieeem
22 wrz 20:21
Betinka: Boże jak ja bym chciała tak rozumieć tą mate tak jak Wyy
22 wrz 20:22
Betinka: a skąd wzieliście ten wzór : 2a2=a1+a3 ? on juz jest przekształcony jakoś?
22 wrz 20:26
22 wrz 20:27
bibi: wyraz środkowy c. arytmetycznego jest równy średniej arytmetycznej wyrazów skrajnych, czyli w
tym przypadku:
pomnóż obustronnie przez mianownik prawej strony (2) i fru
22 wrz 20:28
Betinka: dzięki wielkie, już rozumiem

*

*
22 wrz 20:31