Prosze pomóżcie
Tabaluga: Rozwiąż x3 − 3x2 +6 =0
22 wrz 21:34
M:
22 kwi 12:50
M:
21 maj 14:01
Arktos:
x3 − 3x2 + 6 = 0
x3 − 3x2 + 3x − 1 − 3x + 3 + 4 = 0
(x − 1)3 − 3(x − 1) + 4 = 0
x − 1 = y
y3 − 3y + 4 = 0
y = u + v
(u+v)3 −3(u + v) + 4 = 0
u3 + 3u2v + 3uv2 + v3 −3(u+v) + 4 = 0
u3 + v3 + 4 +3(u+v)(uv − 1) = 0
u3 + v3 + 4 = 0
3(u+v)(uv − 1) = 0
u3 + v3 = −4
uv = 1
u3 + v3 = −4
u3v3 = 1
t2 + 4t + 1 = 0
(t + 2)2 − 3 =0
(t + 2 − √3)(t + 2 + √3) = 0
u1 = 3√−2 + √3
v1 = 3√−2 − √3
Niech ω = e2iπ/3
wtedy
u2 = ω 3√−2 + √3
v2 = ω2 3√−2 − √3
u3 = ω2 3√−2 + √3
v3 = ω 3√−2 − √3
x1 = 1 + 3√−2 + √3 + 3√−2 − √3
x2 = 1 + ω 3√−2 + √3 + ω2 3√−2 − √3
x3 = 1 + ω2 3√−2 + √3 + ω 3√−2 − √3
gdzie ω = e2iπ/3
22 maj 07:30