rozważamy liczby pięciocyfrowe, w których zapisie każda z cyfr: 1, 2, 3, 4, 5 wy
Karolina: rozważamy liczby pięciocyfrowe, w których zapisie każda z cyfr: 1, 2, 3, 4, 5 występuje tylko
raz.
a) ile jest takich liczb mniejszych od pięćdziesięciu tysięcy?
b) ile jest takich liczb większych od pięćdziesięciu tysięcy?
22 wrz 18:25
Godzio:
104a + 103b + 102c + 10d + e
a∊{1,2,3,4} ⇒ 4
b∊{1,2,3,5} ⇒ 4
c∊{1,2,3} ⇒ 3
d∊{1,2} ⇒ 2
e∊{1} ⇒ 1
Z reguły mnożęnia: 4 * 4 * 3 * 2 * 1 = 96
te liczby w {...} są przykładowe, chodzi o pokazanie ilości tych liczba na danym miejscu
22 wrz 18:28
Godzio:
analogicznie spróbuj b)
22 wrz 18:28
Karolina: powinno wyjść 72 w b
ale nie wiem kompletnie w jaki sposob mam to zrobic

?
22 wrz 18:36
Karolina: pomożecie mi
22 wrz 18:41
Godzio:
jesteś pewna że 72 ?
22 wrz 18:43
Karolina: tak, tak jest w odpowiedziach z tyłu w podręczniku, a przedstawisz mi swoj tok rozumowania?
22 wrz 18:51
Godzio:
Tylko mi coś nie chce wyjść to 72
22 wrz 18:55
Karolina: to przedstaw mi swoj tok rozumowania i swoj wynik, bardzo prosze
22 wrz 19:14
Godzio: Ja bym to tak zrobił:
na pierwszym miejscu może stać tylko 5
na drugim inne 4 liczby −− czyli bez 5
na trzecim te 3 które nie zostały użyte wyżej
na drugim kolejne 2 które pozostały
i na końcu ostatnia
Z reguły mnożenia zrobiłbym to tak: 1 * 4 * 3 * 2 * 1 = 24
22 wrz 19:16
Karolina: a napisales, ze na pierwszyym miejscu musi stac 5 to dklaczego nie uwzgledniles jej w mozeniu?
22 wrz 19:34
Godzio: 5 −> 1 liczba czyli 1 * ...
22 wrz 19:35
Karolina: aha no ok to dzieki wielkie, aw iesz jak to zrobic?
Ile liczb n−cyfrowych mozna utworzyć, wykorzystując wszystkie cyfry liczby: a) 234 i n=3 b)
4567 i n= 4 c) 123456 i n=6
22 wrz 19:36
Svanar: a) 3*2*1 = 6
na pierwszym miejscu mogą być 3 na drugim 2 na trzecim 1
resztę zrobisz analogicznie
22 wrz 19:40
Karolina: ok dzieki , wszystko mi juz dobrze wyszlo, dzieki wielkie pa
22 wrz 19:46