funkcja kwadratowa
kwadrat: funkcja kwadratowa: Jesli mam taka funkcje x2 + x + 1 to a=1, b=1, c=1, a co jeśli mam taka
funkcje x2 + 1 lub x2 + x ?
22 wrz 12:31
Svanar: x2 + 1
a = 1 b = 0 c = 1
x2+x
a = 1 b = 1 c = 0
22 wrz 12:33
Svanar: oczywiście w przypadku x2 + 1 możemy interpretować to jako postać kanoniczą, wtedy:
a = 1 p = 0 q = 1
22 wrz 12:34
kwadrat: Czyli np 2x2 + 6x
a=2, b=6, c=0
Δ=62−4*2*0
Δ=36−0
√Δ=6 ?
22 wrz 12:36
Svanar: tak jest, ale zależy do czego ta delta Ci potrzebna
22 wrz 12:37
kwadrat: Miejsca zerowe i potem przedzialy, opisac mam funkcje gdzie malejaca gdzie rosnaca, dzieki za
pomoc
22 wrz 12:39
sushi_ gg6397228: to wyciagasz przed nawias i nie trzeba delty liczyc
2x2+6x=2x(x+3)
x=0 lub x= −3 miejsca zerowe gotowe
22 wrz 12:41
kwadrat: W sumie racja, a to przynajmniej bede wiedzial na przyszlosc jakby sie nie dalo wyciagac co i
jak, dobra dzieki Wam wielkie za pomoc
22 wrz 12:44
kwadrat: A np jak przegladajac zadania widzialem cos takiego po wyciagnieciu liczba(x2−liczba) to z
tego raczej sie nie da raczej miejsc zerowych oszacowac, trzeba wrocic i zrobi na delcie ? np
5(x2 + 1) ... (wymyslony z glowy)
22 wrz 12:48
sushi_ gg6397228: x2 − liczba
to wzory skroconego mnozenia
x2−4=(x−2)(x+2)
x2−6=(x−√6)(x+√6)
x2+ liczba brak rozwiazania−−> delta ujemna
22 wrz 12:52
kwadrat: czyli jeśli byłoby np 7(x2−6) to, to sie rowna 7(x−√6)(x+√6), czyli sa dwa miejsca zerowe
√6 i −√6 ?
22 wrz 12:58
sushi_ gg6397228: tak, wtedy nie musisz sie z delta bawic
22 wrz 13:01
kwadrat: ok to fajnie, zawsze to szybciej i latwiej, myslalem ze z matematycznego punktu widzenia moze
to byc za latwo i nie poprawnie
22 wrz 13:05