zda
katarzyna23: obwód trójkąta równoramiennego jest równy 34 cm. Ramię tego trójkąta jest o 2 cm dłuższe od
jego podstawy, oblicz pole tego trójkąta
22 wrz 18:13
Mickej: czym sie charakteryzuje trójkąt równoramienny?
22 wrz 18:14
katarzyna23: ma 2 ramiona równe
22 wrz 18:18
Mickej: Dokładnie więc obwód można zapisać następująco
a+2b=34
dodatkowo wiemy że
b=a+2 dalej dasz sobie rady sama
22 wrz 18:20
katarzyna23: tak ale mi wyszło p=55 a w odp z książki mam 5 pierwiastek z 119 cm kwadrat i tu stoję nie wiem
jak mam to wyliczyć
22 wrz 18:21
22 wrz 18:22
katarzyna23: dzięki już jestem w domu
22 wrz 18:26