tresc zad
fdew: Z pojemnika, w ktorym znajduja sie trzy kule biale i piec kul czerwonych, losujemy kolejno dwa
razy po jednej kuli.
a) ze zwracaniem
b) bez zwracania
Oblicz prawdopodobienstwa zdarzen
A − otrzymamy dwie kule biale
B − otrzymamy kule tego samego koloru
C − za drugim razem otrzymamy kule biala
22 wrz 19:45
Svanar:

8 − tyle jest wszystkich kul
b − białe kule
c− kule czerwone
| | 3 | | 2 | | 5 | | 4 | |
P(B) = |
| * |
| + |
| * |
| = .... |
| | 8 | | 7 | | 8 | | 7 | |
P(C) = spróbuj sam
22 wrz 19:53
fruu: P(C)= 38*27+{3}{7}= ?
22 wrz 19:58
Svanar: prawie dobrze:
| | 3 | | 2 | | 5 | | 3 | |
P(C) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 8 | | 7 | | 8 | | 7 | |
22 wrz 20:00
fruu: i to jest do podpunktu b) bez zwracania
a jezeli chodzi ze zwracaniem?
22 wrz 20:01
Svanar: wtedy kule "nie znikają" tak jak w tym przypadku, np:
22 wrz 20:03
fruu: teraz mam 4białe i 5 czarnych, zrobilem drzewko ale nie wiem czy dobrze
22 wrz 20:22
fruu: i losujemy 3 razy
22 wrz 20:22