pamiętam, że robiłem
takie kiedyś ale nie pamiętam jak
: W trójkąt równoramienny ABC w którym |AB| = 24 i |BC| =
|AC|=20, wpisujemy prostokąt tak, że bok tego prostokąta zawiera się w boku AB, a pozostałe
wierzchołki należą do ramion. Podaj wymiary prostokąta o polu największym
Obliczam wysokość:
h2 + 122 = 202
h = 16
Z podobieństwa wyliczam y:
| h | y | ||
= | |||
| 12 | x |
| 4 | |
x = y | |
| 3 |
| 4 | 8 | |||
P▭ = y * (24 − 2x) = | x(24 − 2x) = − | x2 + 32x | ||
| 3 | 3 |
| 8 | 3 | |||
xw = U{−32}{2 * (− | ) = 32 * | = 6 | ||
| 3 | 16 |
| 4 | 4 | |||
y = | x = | *6 = 8 | ||
| 3 | 3 |
? bo nieogarniam trochę tego jak wyliczyłeś xw
| −b | ||
ze wzoru: f(x) = ax2 + bx + c wierzchołek p = | ||
| 2a |
dzieki wielki jeszcze raz