pomóżcie
gość: cześć

mam zadanie z wielomianów i nie wiem jak go zrobić
wyznacz punkty wspólne wykresu wielomianu "w" i prostej "l"
a) w(x)=
13x
3+x+2, l:y=4x+2
b) w(x)=4x
3−x
2−5X+3, l:y=3x+1
c) w(x)=x
5−4X
4+3x
3+x
2, l:y=4x−3
22 wrz 18:57
lidqa: robisz równanie
w(x)=y
z jednej strony podstawiasz wielomian a z drugiej prostą. W punkcie a) można przenieść na jedną
stronę i wyciągnąć x przed nawias i równanie kwadratowe
b) tak samo zaczynasz, potem na jedną stornę przenosisz i widzisz ze jak z pierwszych 2
wyrażeń wyciągniesz x2 a z kolejnych −2 ... no i rozwiązujesz
c) jednym z rozwiązań jest x=1. Zaczynasz analogicznie i potem wielomian dzielisz przez x−1
22 wrz 19:18
gość: wolałabym rozwiązanie jednego z tych przykładów jako wzór zebym mogła zrobić inne
22 wrz 19:24