zadanie chemiczne dla chemików
grander: Zad. Do otrzymania żelaza z tlenku żelaza (III) zużyto 1 m3 tlenku węgla (II). Oblicz ile
otrzymano czystego żelaza wiedząc, że gęstość tlenku węgla wynosi 1,145 g/dm3. Napisz
równanie reakcji i wykonaj obliczenia.
22 wrz 19:21
grander: pomoże ktoś

22 wrz 19:27
grander: pomożecie bo mam to zadanie na jutro i będzie z tego kartkówka
22 wrz 19:56
Svanar: wskazówka: napisz równanie reakcji i skorzystaj z tego że w warunkach normalnych 1 mol zajmuje
22,4 dm3
22 wrz 20:10
grander: jeszcze nie miałem moli a to zadanie na tym polega tak
22 wrz 20:11
Svanar: 1 mol kwasy siarkowego(VI) to H2SO4
22 wrz 20:12
Kejt: podaj wzór tlenku żelaza, może sobie z tym poradzę..
22 wrz 20:13
Svanar: Fe2O3
22 wrz 20:13
Svanar: Cała bajka to napisać równanie, dalej już jest bardzo łatwo
22 wrz 20:18
Kejt: żebym ja jeszcze pamiętała jak to się robi to byłaby w ogóle bajka
22 wrz 20:19
grander: no to napisz mi bo z chemii miałem 3 to nie wiem jakie tu prawo zastosować
22 wrz 20:20
Svanar: chemie miałem dwa lata temu i tutaj jest ból

jak równanie ktoś napisze to ja skończę
22 wrz 20:20
Kejt: jak ktoś równanie napisze to każdy chyba skończy.. ale poszukam czegoś.
22 wrz 20:21
grander: dobra czekam
22 wrz 20:22
Kejt: dlaczego akurat teraz Mateusza nie ma..
22 wrz 20:23
grander: a tego od zadań chemicznych?
22 wrz 20:24
Kejt: właśnie tego..
22 wrz 20:24
Kejt: 4FeO + O2−>2Fe2O3? pewnie jakieś bzdury piszę ale pomysłu nie mam..
22 wrz 20:27
Svanar: Fe
2O
3 + 2CO → 2Fe + 2CO
2
coś takiego ?
22 wrz 20:29
Godzio:
Na chłopski rozum to by było tak:
Fe2O3 + 3CO −> 2Fe + 3CO2
22 wrz 20:29
Kejt: trzeba otrzymać tlenek żelaza(III) z tlenku żelaza(II)..
22 wrz 20:30
Svanar: no takie jak Godzio, źle wpisałem współczynniki
22 wrz 20:30
Svanar: Do otrzymania żelaza z tlenku żelaza (III)
22 wrz 20:31
Kejt: dobra. poddaje się.
22 wrz 20:31
Godzio:
trzeba otrzymać żelazo z tlenku żelaza (III) przy pomocy tlenku węgla (II)
22 wrz 20:31
Kejt: wiem, zauważyłam..
22 wrz 20:31
Godzio:
Heh, się namęczymy bez Mateusza
22 wrz 20:32
Kejt: cicho, damy radę
22 wrz 20:32
grander: a obliczenia?
22 wrz 20:33
Godzio: haha, dobre jakoś damy

V
CO = 1m
3 = 1000dm
3
q
CO = 1,145g/dm
3
m = V * q = 1145g
I tyle umiem
22 wrz 20:34
Kejt: ja lepiej wrócę do fizyki..
22 wrz 20:34
22 wrz 20:35
Godzio: ale ja nic nie zrobiłem
22 wrz 20:35
Godzio: masę CO obliczyłem może i to jest sukces hmm ?
22 wrz 20:36
Kejt: kolejna kompromitacja
22 wrz 20:36
grander: jeszcze coś brak?
22 wrz 20:36
Svanar: wiec jak mamy coś takiego:
Fe
2O
3 + 3CO → 2Fe + 3CO
2
to policzymy masę CO:
1m
3
| | g | |
Masa: 1m3 * 1,145 |
| = 1,145 |
| | dm3 | |
Fe
2O
3 + 3CO → 2Fe + 3CO
2
84 − 112
1,145 − x
x = 1,52 ... o ile równanie jest dobrze
22 wrz 20:37
22 wrz 20:37
Godzio: my od matmy jesteśmy
22 wrz 20:39
Godzio: o kurde teraz
Svanar się skompromitował hehe
22 wrz 20:39
grander: 84 skąd się wzięło?
22 wrz 20:39
grander: a tak z jednostkami
22 wrz 20:40
Kejt: słuszna uwaga, swoją drogą zastanawiam się czy zdążę się nauczyć do matury rozszerzonej z
fizyki, bo na razie to lepiej żebym się tam nie pokazywała

ktoś zna jakąś dobrą książkę?
22 wrz 20:40
Godzio:
grander a ty masz do tego odpowiedzi ?
22 wrz 20:41
Svanar: czemu sie skompromitowałem ?
22 wrz 20:41
22 wrz 20:42
Svanar: argh powieksz wynik 1000x
22 wrz 20:42
grander: przepisałem od koleżanki bo mnie na tej lekcji chemii nie było, pani dyktowała z jakieś
książki,ale w podręczniku ani w zbiorku nie znalazłem takiego zadania
22 wrz 20:43
Kejt: uwaga, Mateusz jest ;>
22 wrz 20:43
grander: to dobrze sprawdzi
22 wrz 20:44
Svanar: Fe2O3 + 3CO → 2Fe + 3CO2
84 − 112
1145 − x
x = 1526,6g = 1,526kg
22 wrz 20:44
Svanar: może lepiej jak nie będzie tutaj wchodził ? będzie się śmiał do wieczora
22 wrz 20:45
Godzio: Kejt nas tu nie było
22 wrz 20:45
Kejt: dokładnie

czas na ewakuację
22 wrz 20:47
Kamil: Godzio spójrz na to zadanie co mi rozwiązałeś z geometrii bO nieogarnąłem
22 wrz 20:49
grander: Mateusz sprawdzisz

22 wrz 20:52
Mateusz: | | m | |
wzór na gęstosc d = |
| m=v*d = 1000000cm3*1,145g/cm3 = 1145000g tyle uzylismy sobie |
| | v | |
czadu

do reakcji eszte juz łatwo ze stechiometrii policzyc
22 wrz 20:52
Godzio: tam akurat były dm
3 a nie cm
3
22 wrz 20:53
22 wrz 20:54
Mateusz: 48g CO−−−−−> 2*54g Fe
1145000g CO−−−−−> x g Fe
22 wrz 20:54
Mateusz: o sorki nie zauwazyłem dm3 w mianowniku
22 wrz 20:54
Svanar: umarłem

nie umie dodawać
22 wrz 20:56
22 wrz 20:56
22 wrz 20:58
Kejt: i oczywiście nasza wina, pff.
22 wrz 20:59
Mateusz: no piękna kompromitacja

nie zajrzałem do układu okresowego widze ze pamiec tez mi szfankuje
a byłem pewien ze 54
22 wrz 21:01
Kejt: nie martw się Mateusz.. dzisiaj chyba wszyscy tak
22 wrz 21:02
Svanar: i jednak miałem dobrze ;>
22 wrz 21:02
grander: dobra dziękuje panowie!
22 wrz 21:02
Mateusz: 
na zartach sie nie znasz
Kejt nie obrazaj się
22 wrz 21:02
Svanar: a KTOŚ, nie powiem kto bo
Godzio się obrazi, tutaj mi mówił że nie damy rady
22 wrz 21:03
Godzio: a gdzie ja coś takiego napisałem

? proszę o cytat
22 wrz 21:04
Svanar: ahh to Kejt: Kejt: kolejna kompromitacja
22 wrz 20:36
22 wrz 21:05
Kejt: a skąd. nie obraziłam się

bo liczę na to, że mi też kiedyś pomożesz
22 wrz 21:06
Kejt: ja mówiłam o swoim równaniu, bo znowu jakieś głupoty wypisałam..
22 wrz 21:07
Svanar: ahh

nie Ty jedna dziś
22 wrz 21:08
Mateusz: hehe po mojej modyfikacji masy atomowej żelaza wątpie ze bedziesz chciała skorzyatac z moich
usług
22 wrz 21:08
Godzio:
rzeczywiście ... nie jedyna
22 wrz 21:08
Kejt: Mateusz, u mnie w szkole nazywa się to inwencją twórczą nie błędem

tak.. niejedyna moja dzisiaj, znaczy miałam więcej dziś.. z każdym dniem coraz więcej..
22 wrz 21:10
Godzio:
Czyli z matematycznego punktu widzenia dochodzisz do wierzchołka paraboli o ramionach
skierowanych w dół ? Jak go przekroczysz to będzie tego coraz mniej
22 wrz 21:11
Mateusz: Tez racja miejmy nadzieje ze kolejne dni nie bedą takie jak ten dzisiejszy wieczór

chociaz
nawet to wszystko wydaje sie byc zabawne
22 wrz 21:12
Svanar: nie, potem pójdziemy jak funkcja wykładnicza
22 wrz 21:15
Mateusz: Zalezy od podstawy tej funkcji jak pojdziemy
22 wrz 21:16
Godzio: Miejmy nadziejże że nie jest malejąca
22 wrz 21:20