Rozwiązywanie zadań tekstoowych za pomocą układów równan
matti: 
Obwód trójkąta równoramiennego jest równy 34 cm. Ramię tego trójkąta jest o 2 cm
dłuższe od jego podstawy . Oblicz pole tego trójkąta.
obw=2a+b
pole=
12a*h
a bok
b podtawa
2a+b=34
b=2a+2 /−2a
2a+b=34
b−2a=2
2b=36
b=18
18=2a+2
a=8
b=18
to pole trójkąta P=
12 a*h
ale jak tu h obliczyć z twierdzenia pitagorasa ?
22 wrz 16:24
Eta:
b= a+2
Ob= a+2b = a+2a+4= 3a+4
3a+4= 34 =>
a=10 to:
b= 12
h
2= 12
2− 5
2 = 119 => h=
√119
22 wrz 16:43
matti: za bardzo tego nie rozumie trzeba uzyc albo metody podstawiania albo współczynników
jak wzor na pole jest P = 1/2 a *h to czemu napisałaś P=a*h2 wysokoksc oblicza sie
h2=b2−12 10 czyli 52 ?
22 wrz 16:56
matti: rozumie ze ja zle napsialem układy maja wygladac
a+2b=34
b=a+2

zeby olbiczyc podstawe i boki ?
22 wrz 16:57
matti: ?
22 wrz 17:12
matti: prosze pomozcie
22 wrz 17:26
Godzio:
Tak, twój układ był zły
22 wrz 17:29
matti: a+2b=34
b=a+2 −a
a+2b=34
b−a=2
3b=36
b=12
12=a+2
a=10
b=12
h2=12*12 +10=6+10=16
h2=16
h=4
P=12a*h
P=5*4
kur nie proszę pomóżcie
22 wrz 18:06
matti: pomóżcie z tym "Oblicz pole tego trójkąta"
22 wrz 18:06
Godzio:
ale jak ty policzyłeś tą wysokość ?
masz wzór:
h
2 = 144 − 25 = 119
h =
√119
| | a *h | | 10√119 | |
P = |
| = |
| = 5√119 |
| | 2 | | 2 | |
22 wrz 18:09
Ломоно́сов: Skorzystaj z obliczeń Ety
Wszystko masz obliczone, wystarczy podstawić do podstawowego wzoru na pole trójkąta.
22 wrz 18:11
matti: kurcze DZIEKI bo ja patrzałem z tyłu ksiazki na odpwiedzi i tam było 18cm
2 i ja mysle co kur
i teraz tak samo a tu pomylilem zadania bo wczesniej rozwiązywałem podobne cwiczenie i mi sie
wszystko poejb i jeszcze pisalem wypracowanie z niemca juz sien ie bede tłuaczyl dlaej WIELKIE
DZIKEI
22 wrz 18:15