ciągii
Kropka: jak to rozwiązać ? Pomocy!
wyznacz ciąg geometryczny, w którym a3=8 i a6=27
22 wrz 13:57
22 wrz 14:00
Kropka: dziękuję bardzo

!
22 wrz 14:04
Tinka: zaczęłam robić to zadanie na podstawie podanej stronki i jakoś mi się to nie widzi, nie wiem
czy dobrze zaczęłam, czy mógłby ktoś mi to sprawdzić? a oto jak zrobiłam to zadanie. jednak
przy końcu sie jakoś zacięłam.. :
a
3=8 i a
6=27
więc q=
278
a
n=a
1*q
n−1
8=a
1*
72964 / 64
512=729a
i na tym stanęłam....

POMÓŻCIE PROSZE

Bardzo mi zależy na tym zadaniu
22 wrz 19:35
Tinka: odpisze ktoś
22 wrz 19:38
22 wrz 19:41
Svanar: a
3 = 8 a
6 = 27
a
3 * q
3 = a
6
22 wrz 19:46
Tinka: jak to, przecież 27:8 nie jest równe 3...
22 wrz 19:50
Kejt: pierwiastek trzeciego stopnia z 27 jest 3 a z 8 2
22 wrz 19:51
Tinka: to jaki jest w koncu ten wzór na te q

bo na tej stronce którą oglądałam jest całkiem inny...
−,−
22 wrz 19:53
Tinka: wyszło mi, że a
1=
169 dobrze
22 wrz 19:57
Svanar: a
3 = a
1 * q
2
32 = 9a
1
22 wrz 19:59
Tinka: no tak, zrobiłam idiotyczny błąd, moim zdaniem 4*8=16 , masarka −,−
dzięki wielkie...
a właśnie i jaką mam odpowiedź napisać

wystarczy tylko te q i a
1 podać
22 wrz 20:04
Svanar: chociaż myślę ze q i a
1 było by do zaakceptowania
22 wrz 20:05
22 wrz 20:08