ciągi
Tinka: jak rozwiązać:
liczby 2,7,12 są trzema początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego.Podaj wzór ogólny tego
ciągu. Suma co najwyżej ilu wyrazów tego ciągu jest mniejsza od 1000?
Proszę o pomoc krok po kroku jak zrobić to zadanie, bo chciałabym to zrozumieć...
22 wrz 14:15
22 wrz 14:20
Svanar: wiec na początku szukamy wzoru na
an:
a
n = a
1+(n−1)r
a
1 = 2
r = ?
a
1 + r = 2
a
2 = 7
r=5
więc a
n = 2 + (n−1)5 = 5n − 3
teraz zapisujemy wzór na sume:
suma ma być mniejsza od 1000:
S
n < 1000
22 wrz 14:21
Tinka: a skąd wiadomo, że r=5 ?z tego,że a2 − a1?
22 wrz 14:27
sushi_ gg6397228: tak, roznica miedzy wyrazami wynosi 5
22 wrz 14:28
Jack:
jak napisałem... warto by najpierw wiedzieć co to jest ciąg arytmetyczny...
22 wrz 14:29
Tinka: | | (2+5n−3) * 2 | |
w takim razie po podstawieniu Sn = |
| |
| | 2 | |
22 wrz 14:41
Tinka:
22 wrz 14:51
sushi_ gg6397228: Sn <1000
22 wrz 14:52
sushi_ gg6397228: i popraw wzor, bo jest maly blad
22 wrz 14:52
Tinka: jaki bląd

22 wrz 14:58
Tinka: nie zostawiajcie mnie z tym teraz prosze
22 wrz 15:01
Jack:
czemu na końcu mnożysz przez 2?
22 wrz 15:04
22 wrz 15:07
Tinka: w sumie już nie wiem czemu tam ta 2 wpisałam ...
22 wrz 15:08
sushi_ gg6397228: Sn masz podane, a1 tez, an tez
robisz nierownosc i dostajesz rownanie kwadratowe po zmiennej "n"
22 wrz 15:09
22 wrz 15:13
Tinka:
22 wrz 15:19
22 wrz 15:20
Tinka: Jeju to o co temu Jackowi chodziło kiedy mnożyłam to przez te n


−,− masakra
22 wrz 15:22
sushi_ gg6397228: mnozylas przez "2" a nie "n"
22 wrz 15:25
Jack:

to juz nie istotne, ale kiedy poprawnie mnożyłaś przez "n"? Mój komentarz dotyczył Twojej
dwójki.
22 wrz 15:26
Tinka: aha no okej...
22 wrz 15:34
Tinka: więc dalej będzie 2000>(2+5n−3)*n
22 wrz 15:39
Tinka:
22 wrz 15:44
22 wrz 15:50
sushi_ gg6397228: 2000> (5n−1)*n
2000>5n2 −n
5n2−n−2000<0
delta
a=5, b=−1, c=−2000
Δ=....
n1=...
n2...
22 wrz 17:06
sushi_ gg6397228:

szukamy liczby calkowitej najwiekszej
np n
2=4,48545 to nasza szukana liczba to 4
n
2= 3 to wtedy nasza szukana liczba to 2
22 wrz 17:09
Tinka: jakoś mi sie nie widzą te liczby wyszło mi, że n
1= −19,90025 a n
2= 20,10025
22 wrz 19:11
Tinka: czy mógłby ktoś na to zerknąć
22 wrz 19:38
Tinka: hallooo
22 wrz 19:41
Tinka: niech ktoś na to zerknie prosze!
22 wrz 19:57
Tinka: :(
22 wrz 20:15
sushi_ gg6397228: (5n−1)*n => (100,5−1)*20,1 ≈2000
czyli odpowiedz wedlug wskazówki n=20
22 wrz 21:22