Oblicz
ola: mam jeszcze dwa zadania tego typu i proszę o pomoc
| 105 * 0,013 | |
| * 16−3 =
|
| 20−3 | |
| 12,56 * 218 | |
| + 0,2−3 * 8 : 0,114 = |
| 0,1−8 | |
22 wrz 12:51
sushi_ gg6397228:
0.01= 10 do potegi ....
20= 2*10
22 wrz 12:53
ola: pierwsze zrobiłam i wyszło mi 25 czy dobrze?
22 wrz 12:56
sushi_ gg6397228: za duzo wyszlo
22 wrz 12:59
sushi_ gg6397228: brakuje czegos w mianowniku, licznik daje 25
22 wrz 13:00
ola: wiem juz ze wynik tego 1 ma byc 50 wiec zle mi wyszlo. nie wiem tylko gdzie blad popelnilam:(
22 wrz 13:03
sushi_ gg6397228: 50 tez sie wyjdzie, bedzie ułamek
22 wrz 13:05
ola: no nie wiem taki mam wynik z ksiazki.
22 wrz 13:08
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 20 | |
100000 * |
| * ( |
| )3 |
| | 1000000 | | 16 | |
22 wrz 13:08
sushi_ gg6397228:
wiec z tego nie wyjdzie liczba calkowita, chyba ze szukalas mnie z przykladem i nie tak ma
wygladac
22 wrz 13:09
ola: no oszukałam:0 teraz widze
na końcu powinno być 16−1
mozesz mi napisac dzilanie po dzialaniu jak to sie robi?
Nie chodzi mi o podnoszenie do potegi i wymnazanie i dzielenie tylko do doprowadzenie do
najprosztszej postaci. bo jak nie robie to wychodzi mi 25:(
22 wrz 13:12
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 20*20*20 | | 20*20*20 | | 2*4*5*4*5 | |
100000* |
| * |
| = |
| = |
| = 50 |
| | 1000000 | | 16 | | 10*16 | | 4*4 | |
22 wrz 13:16
ola: dzieki.
ten nastepny doprowadza mnie do bolu glowy
22 wrz 13:21
sushi_ gg6397228: 0,1
8 dajesz do licznika
podpowiedz:
| | 125 | | 125 * 100 | | 125 | | 1 | |
12,5 = |
| = |
| = 100* |
| = 100* |
| =102* 2−3 |
| | 10 | | 1000 | | 1000 | | 8 | |
22 wrz 13:24
sushi_ gg6397228: dalej nie mozesz ruszyc
22 wrz 13:29
ola: no nie moge:(
22 wrz 13:39
sushi_ gg6397228:
zamiast 12,5 piszesz to ca dalem we wskazowce na koncu, mianownik przerzucasz do gory i masz
...
22 wrz 13:43
ola: ok dzieki

jakos pokombinuje
22 wrz 13:45
sushi_ gg6397228: nie ma jakos tylko wpisujesz tutaj swoje wypociny, a nie grasz na dwa fronty
22 wrz 13:46
Svanar: | (125*0,1)6*218 | | 1 | |
| + ( |
| )−3 * 23 : 10−14 = |
| 0,1−8 | | 5 | |
| | 1256*0,16*218 | | | |
|
| + |
| = 1256*0,114*218 + |
| | 0,1−8 | | 10−14 | |
| | 1 | |
( |
| )−3 * 23* 1014 = (53)6 * 0,114 * 218 + 53 * 23 * 1014 = |
| | 5 | |
5
18*2
18*0,1
14 + 5
3 * 2
3 * 10
14 = ....
mam cos takiego

ale co dalej to nie mam pojecia
22 wrz 13:46
Svanar: coś pomyliłem ....
22 wrz 13:53
ola: dzieki wielkie
22 wrz 13:58
Svanar: .... = 5
18*2
18*0,1
14 + 5
3 * 2
3 * 10
14 = (5*2)
18*0,1
14+(5*2)3*10
14 =
10{18}*0,1
14 + 10
3 * 10
14 = 10
4 + 10
17 = 10
4(10
13+1)
a jednak nie pomylone
22 wrz 14:01
ola: a skad 0,114 bo tego nie rozumei?
22 wrz 14:03
ola: juz wiem
22 wrz 14:05
Svanar: 0,16 : 0,1{−8} = 0,16−(−8)
22 wrz 14:05