proszę o pomoc w rozwiązaniu kolejnego przykładziku :(
zaraz matura!: Funkcja wykładnicza:
43x − 7* 42x + 14* 4x − 8 = 0
22 wrz 19:26
Svanar: podstawiamy:
t = 4
x t>0
t
3 −7t
2+14t−8 = 0
szukamy miejsc zerowych:
f(2) = 8 − 28 + 28 − 8 = 0
dzielimy pisemnie, Hornerem, jak kto chce przez duwmian: (t−2)
t
3 − 2t
2 − 5t
2 + 10t + 4t − 8 = 0
t
2(t−2) − 5t(t−2) +4(t−2) = 0
(t−2)(t
2−5t+4) = 0
(t−2)(t−4)(t−1) = 0
t = 4 → 4
x = 4 → x = 1
t = 1 → 4
x = 1 → x = 0
ale niech ktoś sprawdzi
22 wrz 19:33
Eta:
zastosuj podstawienie: 4x= t. dla t>0
otrzymasz:
t3 −7t2 +14t −8=0
(t3−8) −( 7t2 −14t)=0 ze wzoru a3−b3= ( a−b)(a2+ab+b2)
( t−2)(t2+2t+4)−7t( t−2)=0
(t−2)( t2 +2t+4 −7t)=0
(t−2)(t2−3t+4)=0
(t−2)( t−4)(t+1)=0
t=2 v t= 4 v t= −1 −−− odrzucamy
to:
4x= 2 v 4x= 1
(2)2x= 2 v 4x= 40
2x=1 v x= 0
Odp: x= 12 v x=0
22 wrz 19:35
Eta:
Sorry , poprawiam

(t−2)( t
2 −5t +4)=0
(t−2)(t−1)(t−4)=0
t= 2 v t= 1 v t= 4
4
x=2 v 4
x= 1 v 4
x= 4
odp:
x= 12 v x= 0 v x= 1
22 wrz 19:40