1. Oblicz wartość indukcji magnetycznej pola jeżeli na przewodnik o długości 30
AGAAaa: 1. Oblicz wartość indukcji magnetycznej pola jeżeli na przewodnik o długości 30 cm i oporze sił
działa siła elektrodynamiczna wartości 6*10−6 N. Do końców przewodnika przyłożone jest
napięcie U=12 V.
2.Jaki jest promień przewodnika kołowego , w którym płynie prąd o natężeniu I=0,5 A jeżeli
wartość indukcji magnetycznej w środku tego przewodnika wynosi 8*10−7 T. Przenikalność
magnetyczna próżni 4*π*10−7 N/A2.
3. W jednorodnym polu magnetycznym, którego indukcja ma wartość B=0,2 T, porusza się po torze
kołowym o promieniu r=40cm proton o masie mp= 1,67 *10−27 kg i ładunku q=1,6 * 10−19. Oblicz
wartość prędkości cząsteczki.
4. Oblicz liczbę zwojów nieskończenie cienkiego solenoidu o długości l= 40 cm, jeżeli wartość
indukcji magnetycznej wewnątrz solenoidu wynosi 0,04 T . Natężenie prądu płynącego przez ten
solenoid wynosi I = 2A. Przenikalność magnetyczna próżni wynosi 4*π *10−7 N/A2.
22 wrz 16:05
asdsa:
5 lut 09:16