liczby rzeczywiste
fly: W zbiorze liczb rzeczywistych określono działanie dla dowolnych liczb rzeczywistych x,y
następująco:
a) Oblicz (2
√3)*∅*(
√2)
b) Wykaż, że to działanie nie jest przemienne.
22 wrz 20:41
think: fly, nie może to być działanie dla dowolnych liczb, bo zauważ, że dla y = 0 jest zonk.
a)
| | (2√3)2 | |
(2√3)*∅*(√2) = |
| = .... |
| | (√2)3 | |
b)
| | 22 | | 32 | |
x*∅*y ≠ y*∅*x bo dla np x = 2 i y = 3 x*∅*y = |
| ≠ |
| = y*∅*x |
| | 33 | | 23 | |
22 wrz 20:46
fly: czyli błąd jest w poleceniu, ale i tak dzięki, bo w ogóle nie wiedziałam jak do tego podejść
22 wrz 20:51
think: fly spoko, wzory nie gryzą ale czasem nie wiadomo z czym się je je

dlatego sprawdzenie czy zakumałeś:
policz dla tak zdefiniowanego działania :
4*δ*1
i wykaż że nie jest przemienne
22 wrz 20:56
fly: dobra, więc tak:
jeżeli byłoby odwrotnie to:
sprzeczność
22 wrz 21:02
think: no i git
22 wrz 21:04