3 zadania proporcjonalność , f wykładnicza
medley07: 1.Praca może być wykonana przez 20 robotników w ciągu 30 dni. Ilu robotników pracujących z tą
samą wydajnością wykona tę pracę w ciągu 24 dni?
Próbowałem zrobić , z resztą te poniżej też i wychodzi mi inaczej niż w książce . Powiedzcie
gdzie robie błąd?
2030 = x24
x=16 i to jest błędny wynik...
2.Funkcja f dana wzorem f(x)=ax . Jeżeli f(−34 = 18
a= ?
3. Dlaczego boki prostokąta o PP=24cm2 są odwrotnie proporcjonalne , a długości boków
prostokąta o obwodzie równym 42cm już nie?
22 wrz 17:25
Godzio: 1.
Wynik to
x = 25 ?
2.
2
−3 = a
−3/4 /
−1/3
2 = a
1/4
a =
4√2
22 wrz 17:42
medley07: 1. tak 25 ale dlaczego?
2.źle , ma być a=16
22 wrz 17:52
Godzio:
2. No tak bo podnoszę do potęgi czwartej a nie 1/4 więc
2 = a1/4
16 = a
22 wrz 17:53
22 wrz 17:54
medley07: możesz napisać jak policzyłeś to 1?
22 wrz 17:54
Ломоно́сов: Można to inaczej rozpisać:
20 robotników −wykonuje pracę przez− 30 dni
x robotników −wykonuje pracę przez− 24 dni
Praca i wydajność jest taka sama, zatem:
20*30=24x
600=24x
x=25
22 wrz 17:58