Logarytmy problem
Kamil: Mam problem

zadanie wygląda tak: Oblicz 8
log812 / (log
2144 − 0,5log
281) wiem że
pierwszy log to 12 ale nie mogę sobie poradzić z nawiasem niby wszystko ok jest, ale nie wiem
jak to 0,5 zastosować we wzorze. Proszę pomóżcie
22 wrz 19:22
Kamil: pomożecie

? to jest 12/(log
2144 − 0,5
281) gdyby nie było tego 0,5 to banał, a tak to nie
wiem
22 wrz 19:41
Kejt: 0,5log
281=log
281
0,5=log
2√81=log
29
22 wrz 19:43
22 wrz 19:44
Svanar: Kejt zachęcaj do kreatywnego myślenia
22 wrz 19:45
Eta:
M−− mianownik:
0,5log281= log2 811/2= log2√81= log29
log
2144 − 0,5log
281= log
2144− log
29=
22 wrz 19:47
Kejt: akurat nie robienia tego nie można mi zarzucić zbytnio ^^ miał problem tylko z fragmentem
zadania, zniechęcanie do samodzielnego myślenia byłoby wtedy gdybym mu rozwiązała całe zadanie
a on by je tylko na pałę spisał
22 wrz 19:47
Svanar:
22 wrz 19:49
Kamil: nie spisuję

nawet nie patrzę na rozwiązanie

po prostu wzorek przeoczyłem

dzięki wielkie
wam

jesteście świetni
22 wrz 19:51