Układy równań
Kamcio: Witam. Mam problem z zadaniam:
Ania i Bogdan ważą razem 70kg.Gdyby Ania przytyła 4kg, a Bogdan schudł 3kg, to oboje ważyliby
tyle samo. Ile waż Ania a ile Bogdan.
Zadanie musi byc rozwiązane w układzie równań.Początek mam i nie wiem co dalej
x− ania, y−bogdan
x+y=70
x+4=y−3
22 wrz 18:44
Amaz:
no to jak to, umiesz ułożyć układ równań, a nie umiesz go rozwiązać?
22 wrz 18:54
Kejt: musisz z jednego z równań wyprowadzić x lub y i podstawić do tego drugiego:
przykładowo mamy układ równań:
x+y=4
x+5=y−1
x=4−y
4−y+5=y−1
i rozwiązujesz jak zwykłe równanie, potem podstawiasz do pierwszego. Zrób tak ze swoim ;>
22 wrz 18:56