udowodnij
fly: Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność:
√(x2 + 1)10 − 1 − √(x2 + 1)10 +1 ≤ 2(x2 + 1)5
22 wrz 17:29
Maciek: Zadanie ze zbioru Aksjomat Torun − poziom R

?
22 wrz 17:37
fly: tak
22 wrz 17:38
Mickej: lewa strona zawsze ujemna
22 wrz 17:39
Maciek:
(x
2+1)
10−1−(x
2+1)
10+1≤4(x
2+1)
10
Teraz kombinuj
22 wrz 17:41
fly: a jak to rozpisać do jak najprostszej postaci..?
22 wrz 17:41
fly: ooo dobra, wystarczyło podnieść do kwadratu

dzięki
22 wrz 17:42
Mickej: jest zle podniesione..... lol maturzyści z rozszerzonej.....
22 wrz 17:44
Maciek:
Zle podnioslem sorki

Powinno byc tak:
(x
2+1)
10−1−2*
√(x2+1)10−1√(x2+1)10+1+(x
2+1)
10+1≤4(x
2+1)
10
22 wrz 17:45
fly: nie każdy sobie radzi, nawet jak jest w rozszerzonej. tutaj też są słabsi uczniowie, którzy
maja prawdo czegoś nie wiedzieć.
22 wrz 17:46
Maciek: Mickej jak Ci cos nie pasuje to zostaw to dla siebie
22 wrz 17:46
Mickej: nie mogę zostawić dla siebie tego że nie potrafisz podnieść do kwadratu

przykro mi.....
poza tym
−9<8 a podniesieniu do kwadratu
81>64 czyż nie?
22 wrz 17:49
fly: dobra, już jest ok

błąd został zauważony i poprawiony. dziękuje
22 wrz 17:54
Godzio:
Bez przezwisk tu proszę
22 wrz 17:55
Mickej: no może i jestem, ale jeżeli będziesz miał takie podejście do ludzi którzy chcą wam pomóż to na
pewno nie osiągniesz takiego wyniku z matmy jak ja...
Już się nie wtrącam...
22 wrz 17:56
Godzio:
Nie zdziwię się jeśli tam miał być +, a nie − pomiędzy tymi pierwiastkami bo rzeczywiście jest
tak jak mówi
Mickej , w tym zbiorze już nie raz na błąd trafiłem
22 wrz 17:57
fly: dobrze to mam jeszcze jedno zadanie też z tego zbioru

Liczba 2010 ma 16 dzielników będących liczbami naturalnymi.
a) Ile dzielników naturalnych ma liczba 2010
2?
b) Ile dzielników naturalnych ma liczba 2010
n, gdzie n∊N?
22 wrz 18:02
Godzio:
2010 = 2
1 · 3
1 · 5
1 · 67
1
p
1 = 1, p
2 = 1, p
3 = 1, p
4 = 1
Jest taki fajny wzorek: liczba dzielników = (p
1 + 1)(p
2 + 1)(p
3 + 1)(p
4 + 1) = 2 * 2 * 2 *
2 = 16
w taki razie 2010
2 = 2
2 · 3
2 · 5
2 · 67
2
p
1 = 2, p
2 = 2, p
3 = 2, p
4 = 2
(2 + 1)(2 + 1)(2 + 1)(2 + 1) = 3 * 3 * 3 * 3 = 81
Spróbuj teraz sam b)
22 wrz 18:05
fly: teraz to się wydaje już proste

...sama

ale dzięki
22 wrz 18:11
Mickej: Wasze zadanie nawet jeśli jest plus da sie udowodnić w prosty sposób
22 wrz 18:12
Mickej: raczej minus
22 wrz 18:12
Godzio:
To w takim razie sorki − sama
22 wrz 18:12
joł: 2010 = 2*3*5*67
17 wrz 22:16