wielomiany
Maciek: Liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu x3+mx2−7x+n.
Znajdź trzeci pierwiastek tego wielomianu.
22 wrz 08:51
Maciek: To jest mój nick
22 wrz 10:02
Bogdan:
x1 = x2 = 1, x3 = a
W(x) = (x − 1)2(x − a) = (x2 − 2x + 1)(x − a) = x3 − ax2 − 2x2 + 2ax + x − a =
= x3 + (−a − 2)x2 + (2a + 1)x − a
i W(x) = x3 + mx2 − 7x + n
2a + 1 = −7 ⇒ a = −4
m = −a − 2 = 4 − 2 = 2
n = −a = 4
W(x) = x3 + 2x2 − 7x + 4
22 wrz 10:24
think: 
to po czym mam poznać Maćka, któremu na ogół pomagam...?
22 wrz 15:35