matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.5.2014
Zadania
Odp.
1
Pyzdra:
Antek wpłacił 10 tysięcy na lokatę oprocentowaną na 6.4% rocznie z kwartalną kapitalizacją odsetek. Zosia wpłaciła 10 tysięcy na lokatę 6.6% rocznie z kapitalizacją roczną.
2
Gabi:
sprawdź czy proste ab i cd są równoległe jeśli są znajdź odległość między nimi oblicz pole czworokąta abcd a) A(−2,−6) B(6,2) C (0,3) D (−3,0).
7
madzik:
Wykaż, że liczba 2
2011
+3
2011
jest podzielna przez 5
1
dagaaa:
Uporzadkuj rosnaco wielomiany W(x) = 2−4x
2
+8x
4
+3x
2
+x−8 +x
3
6
hania:
Dany jest układ równań liniowych mx−2my=5−m mx+my=2m−1
29
kondi:
co dokupić do zbioru −jak zdać maturę z matematyki roz(same schematyczne zadania)
1
violaa:
7632
oblicz minimum tej funkcji 40a
2
+
a
a>0
0
adamka:
Maszyna wytwarza wadliwe prefabrykaty z prawdopodobieństwem 0,05 z partii 100 prefabrykatów wybieramy 3 losowo. Jakie jest prawdopodobieństwo że 2 lub 3 będą wadliwe ?
18
agusia:
Proszę o dokładne wytłumaczenie zadania Punkty A(−5,2)B(−3,−2) są kolejnymi wierzchołkami prostokąta ABCD punkt S o współrzędnych(−1,1,5) jest środkiem symetrii tego prostokąta wyznacz
3
Misia:
1. lim (n−n
4
)*2
n
n⇒
∞
13
nikt:
2x
2
−7x+5≥0
10
ja1:
−x
2
+5=0
8
kw2b:
Dla jakiej wartosci parametru m liczba 6m + 1 jest kwadratem liczby naturalnej ?
7
aha787:
W trójkąt ABC wpisano okrąg Punktu F jest punktem styczności okręgu z bokiem AC.Wyznacz długość odcinka AF wiedząc ze |AB|=4 |BC|=6 |Ac|=8
8
Misia:
3
n
− 8
n
lim
4
n
+5−8
n
n⇒
∞
0
zdolowany:
co myslicie o ksiazkach wydawnictwa edgar ze strony jezykiobce.pl? Chodzi o jez angielski chcialem sie jego uczyc z ich ksiazek.
3
David :
Oblicz sinus kąta ostrego,dla którego tangens jest dwa razy większy od cosinusa, i oszacuj miarę tego kąta z dokładnością do jednego stopnia.
7
damian:
Zbadaj,czy istnieje kąt ostry,dla którego tgα=3/5 i sinα 3/4
132
kyrtap:
zombi za wysokie progi jak dla mnie
3
David:
Suma tangensów kątów ostrych ostrych trójkąta prostokątnego jest równa 3. Oblicz iloczyn sinusów tych kątów.
16
Misia:
lim ({n
2
+2n−1}−n) n⇒
∞
2
Uczeń:
log (log10) = ?
5
Sylwia:
Oblicz:
11π
cos
12
7
łamigłówka:
Łamigłówka. Zakładam, że a−b. Wykonuję kilka przekształceń i w ich wyniku otrzymuję b=2b.
4
d5:
Ustal, dla jakich wartości parametru k funkcja f jest rosnąca, jeśli:
1
fds:
x + y
y'=
x
2
olkaq:
x
2
− 2x − 2
Hej Mam pytanko jak obliczyć pochodną z f(x) =
x
2
− 2x + 2
f ' (x)=
5
David:
Krótsza przekątna trapezu prostokątnego dzieli go na dwa trójkąty, z których jeden jest równoboczny.Oblicz pole trapezu,jeśli jego wysokość jest równa 4
√
6
7
zalamany12:
:::rysunek::: Witam
20
kaja:
3x
2
+7x−6 oblicz delte
0
tn:
Witam,
3
słonik:
1
1.
√
6
+
√
3
−
√
10
−
√
5
1
2.
3
√
4
+
3
√
6
+
3
√
9
4
MisiaBella:
Rozwiąż całkę nieoznaczoną ∫x
2
lnx dx=
1
maturzysta:
Na okręgu o środku O opisano trapez równoramienny ABCD o dłuższej podstawie AB. Wykaż że kąt BOC jest prosty. Oblicz pole tego trapezu, jeśli promień okręgu wynosi 3 cm, a punkt
6
Michał:
Samolot leci dokładnie w kierunku północnym. Podczas lotu wieje wiatr wschodni z v1 = 20m/s Prędkość samolotu względem powietrza wynosi v2 = 52 m/s Oblicz v3 samolotu względem Ziemi.
12
maturzystka:
W trójkąt równoramienny o podstawie długości a=4 i ramiona długosci b=7 wpisano kwadrat o dwóch bokach równoległych do podstawy. Wyznacz dł. boku kwadratu.
3
maturzysta:
Proszę Was o pomoc w następującym zadaniu.
11
blam:
:::rysunek::: oblicz obwód i pole trapezu. krótsza podstawa 3, wysokość 4, kąt między przekątną a dłuższą
1
Miś:
Trawnik ma kształt prostokąta o wymiarach 30 m na 19 m. Kosiarka do trawy ma szerokość 50 cm. Jaką część powierzchni trawnika stanowi skoszony obszar po dwóch okrążeniach kosiarki wzdłuż
3
Agatka:
Hej Prosiłabym o wytłumaczenie tych przykładów i pomoc o ich zrobienie , proszę was , pomóżcie mi
13
Radek:
x
4
+2(m−5)x
2
+4m
2
=0 Dal jakiego m równanie ma 4 różne pierwiastki
3
Milena:
Pochodna cząstkowa:
x+y
z=
Proszę o rozpisanie, ponieważ nie mogę dojść do prawidłowego wyniku.
x−y
5
matemax:
Kartka papieru kserograficznego formatu A4 ma kształt prostokąta. Ta kartka po złożeniu na pół, równolegle do krótszego boku, ma kształt prostokąta podobnego do całej kartki. Oblicz stosunek
0
matemax:
:::rysunek::: Na ramionach trapezu ABCD obrano punktu P i R tak, że trapez ABPR jest podobny do trapezu PRCD.
1
Adam:
Pole rombu jest równe 15 cm
2
, długość okręgu wpisanego w ten romb jest równa π
√
5
. Oblicz obwód tego rombu.
7
Miś:
Jeden kran napełnia basen w ciągu 2 godzin, a drugi w ciągu 6 godzin. W ciągu ilu godzin napełni się basen jeżeli oba krany będą odkręcone.
6
Zuza:
Ramię trapezu równoramiennego opisanego na okręgu jest dwa razy dłuższe od jego krótszej podstawy i o 3 krótsze od dłuższej podstawy. Oblicz pole tego trapezu.
5
Adam:
Pole rombu jest równe 15 cm
2
, długość okręgu wpisanego w ten romb jest równa π
√
5
cm. Oblicz pole tego rombu.
3
xxx:
Danny jest ciąg (a
n
), gdzie a
n
=
2−3+4−5+...−(2n−1)+2n
n
, n ∊ N
+
a) Oblicz a
3
1
Słodka Kasia:
proszę was o rozwianie tych przykładów , kompletnie nie rozumiem tego ...
6
dawid:
rozwiaz nierownosc (x
2
−x+2)(3−2x−x
2
) wieksze rowne 0 oraz x
2
−1<3 Podaj najmniejsza i najwieksza liczbe całkowita spełniajaca obie nierownosci
4
Patka :):
Wyznacz pierwszy wyraz i różnice ciągu arytmetycznego w którym a) a2 = 3 a4= 9
2
Az:
Cześć, moim zadaniem jest rozwiązanie nierówności cos
2
x + cos
3
x + cos
4
x + cos
5
x +... ≥ 1 + cos x.
0
agaaata:
1. f(x)=tx
2
x−3 2.f(x)=ctg
2
x*sin
2
x
1
Fryta70:
1.Wyznacz równanie symetralnej odcina AB jeżeli A=(1;1); B=(3;4)
20
vld:
Wyznacz kat α ∊(0, 360), jeśli:
3
pati :
oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an, jesli an=(n
3
−3)
2
−(n
3
+1)
2
robiłam już dwoma sposobami ale ciągle wychodzi mi symbol nieoznaczony...
1
Matex:
Witam Proszę o pomoc nie wiem jak rozwiązać te zadania , czy mógłby mi ktoś pomoc lub wytłumaczyć ?
0
Iga:
W trójkącie równoramiennym poprowadzono środkowe łączące końce podstawy z ramionami. Oblicz: a) tangens kąta ostrego między środkowymi, jeśli trójkąt jest prostokątny
2
polak:
Jak wygląda matura ustna z polskiego ? Trzeb mówić płynnie i w ciągu wszystko ? Bo ja nie wyobrażam sobie żebym gadał i się nie zaciął. Myślę że będę miał kilka takich przerw po
3
'atrasasyn:
Już niedługo będę stać przed wyborem studiów. Mam pytanie do studentów informatyki, jeśli tu jacyś są, o zasłyszane przeze mnie, przychylne mi stwierdzenie − czy jeśli ktoś ma talent do
5
Finalizacja:
Witam Proszę o pomoc , nie wiem jak rozwiązać zadanie 1 i 2 Z góry bardzo dziękuje i w linku załączam screen z zadaniem
2
ati:
2
pomoc:
POdstawy tego trapezu mają długości a oraz b. Oblicz długość odcinka równoległego do podstaw trapezu, którego końcami są punkty należąće do ramion trapezu i do którego należy punkt
0
as:
:::rysunek::: f
1
Paulinaaaa:
7.
13
nieuk:
Podstawy trapezu mają długości a oraz b. Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
11
Bartek:
Jak rozwiązać względem a i v
0
te dwa równania?
45
kamikadze13542:
Dziedzina i miejsce zerowe funkcji. Szkicowanie wykresów funkcji. Prosze o pomoc i wytłumaczenie. Jutro poprawiam sprawdzian i nie moge tego zrozumieć. Bardzo proszę o przykłady
4
Bursztyn:
Rozkład wielomianu na czynniki
9
Radek:
Wartość bezwzględna. Witam mam taki przykład.
3
Ania:
Napisz równanie płaszczyzny przechodącej przez punkt P(1,2,0) na której leży prosta dana w postaci krawędziowej :
2
qqq:
Wyznacz takie rozwiązanie równania różniczkowego
3
qqq:
Wyznaczyć elastyczność funkcji f(x) = x + 3lnx w punkcie x0=e i zinterpretuj uzyskany wynik.
3
qqq:
Dana jest funkcja: f(x) = 1/4x
4
− x
3
+ 3
16
Ewelina:
2
2x
− 4*2
x
+ 10
x
− 4*5
x
=0
35
piotr:
Mam pytanie dotyczące prezentacji maturalnej z polskiego
Tak, wiem, ze jest to forum zadankowe z matematyki, ale pewnie wielu z Was zdaje w tym roku
3
Bocian:
Cześć, mam sporo zajęć, a utknąłem na takim oto zadaniu: Kąty α i β spełniają warunki: α<β oraz α+β=180`.
2
dogi0:
ΔH
R
e
( (−ΔH)/RT1)
+e
( (−ΔH)/RT1)
+...+e
( (−ΔH)/RT1)
−ln
n
5
gp:
Natknałem się na taka całke ostatnio na kolowkium i nie bardzo wiem jak sie do niej zabrać. czy ktos pomoże?
5
J:
Ad 4) Masz trójkąt prostokątny o przyp. 1 oraz 3 i przeciwp. c , czyli ... 3
2
+ 1
2
= c
2
1
Bartek:
Żywotność wentylatora wynosi średnio 10 lat odchylenie 15 miesięcy
3
Bartek:
Jak z tego:
1
Zbyszek:
Zadanie Jednostka bazowa 100 szt 1 min
4
Parabol:
Podaj tangens kąta nachylenia wykresu funkcji f(x)=3x do osi x. Wiedząc, że wykres funkcji g powstaje z wykresu funkcji f w wyniku symetrii względem osi x, podaj tangens kąta nachylenia
10
marysia:
zad1 podstawą trójkąta równoramiennego ABC jest odcinek o końcach A=(2,1) i B=(4,3)
14
nenka25:
prosze o pomoc,,,,,przekatne rombu maja dlugosc 10 i 20 cm oblicz obwod i pole powierzchni rombu
0
nenka25:
dero prosze napisz do mnuie potrzebuj pomocy marzena87@onet.pl
6
natka:
oblicz wartość sily kulombowskiego odpychania miedzy dwoma ladunkami ujemnymi q1 = 2nc i q2= 5pc umieszczonymi w odleglości 2 cm od siebie . K= 9x10
9
Nm
2
/C
2
3
Kmicic:
2
A tego to juz calkiem nie ogarnaim w jaki sposob wychodzi
5
Rzucamy kostka szescienna dopóki pojawi sie 1 lub 6. Opisac zbiór zdarzen elementarnych
4
studentka:
Witam, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć w jaki sposób obliczyć punkty? Dajmy na to, że język polski na poziomie podstawowym napisałam na 80%. Pod literkę ,,a'' powinnam podstawić 40%, a
3
enzo:
Zadanie zespolone (1) Przedstawić sin
4
x za pomocą sinusów i cosinusów wielokrotności kąta x
3
Nieznajomy :
Najlepiej wypożycz te obie książki z biblioteki i porównaj