d
kw2b: Dla jakiej wartosci parametru m liczba 6m + 1 jest kwadratem liczby naturalnej ?
15 maj 21:54
kw2b: juz mam, nie trzeba wyjasniac
15 maj 22:02
Saizou : i jak je zrobiłeś ? jestem ciekaw xd
15 maj 22:06
kw2b: 6m + 1 =k2
(k−1)(k+1) = 6m
k−1 = 6 k+1 = m
k+1 = m v k−1 = 6
m= 4 v m = 8
k − 1 = 3m
k + 1 = 2 itd. tutaj nic nie ma
Wiec m = 4n , dla n < 6
teraz spr. dla jakich n istniej.
15 maj 22:15
15 maj 22:21
Saizou : może chodzi dla jakich parametrów m, gdzie m∊N ?
15 maj 22:28
PW: A to zupełnie inne zadanie
15 maj 22:33
Saizou : a gdyby tak było to m to liczby pierwsze ≥5 oraz 1
15 maj 22:34
Saizou : co ja mówię, chodziło mi o te kwadraty xd
15 maj 22:37