matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne
Milena:
Pochodna cząstkowa:
x+y
z=
Proszę o rozpisanie, ponieważ nie mogę dojść do prawidłowego wyniku.
x−y
15 maj 19:42
PW:
x+y
x−y+2y
y
=
= 1 + 2
x−y
x−y
x−y
− może tak będzie mniejsza możliwość pomyłki?
15 maj 20:12
Milena:
W rozwiązaniu: pochodna cząstkowa po x'ie wynosi
−2y
(x−y)
2
15 maj 20:17
PW:
No i dobrze, obliczając pochodną cząstkową "po iksie" traktujemy y jak stałą. Gdyby y = 5, to mielibyśmy
5
−5
(1 + 2
)' = 0 + 2
.
x−5
(x−5)
2
To chyba jasne. A że mamy y, a nie 5, to taka jest pochodna jak napisałaś.
15 maj 22:09