Trójkat w ukladzie wspolrzednych
zalamany12:

Witam

Rysowanie tutaj jest dla mnie trudne

Załóżmy, że omawiam to od punktu (0,0) i że jest to dowolny trójkąt.
Podstawa trójkąta jest rowna 1 ( miesci sie miedzy 1 a 2 ).
Punkt wierzchołka jest 3/2.
Jak obliczyc pole? Idiotoodpornie poproszę
15 maj 20:43
Saizou : zrób lepszy rysunek, kliknij na oś raz potem przesuń i zatwierdź wielkość kratek klikając
ponownie
15 maj 20:45
zalamany12:

zaznaczony punkt to 3/2
a podstawa zaczyna sie w 1 i koczy 2
15 maj 20:49
Nieuchwytny:
15 maj 20:53
15 maj 20:55
5-latek:

Masz wzor w tablicach na pole w zaleznosci od wspolrzednych
15 maj 20:55
zalamany12: hm a zakładajac, że x=3/2 ?

(3/2,y) ?
tak, ze nie da sie tego oblczyc podstawiajac od razu do wzoru tylko najpierw trzeba cos
pokombinowac
15 maj 21:16
zalamany12: pole powinno wyjsc 1/4 a nie 3/4 zle napisalem na poczatku ;x
wiem tylko, ze ten punkt w ktorym jest wierzcholek ma wspolrzedna (3/2,y)
15 maj 21:47
zalamany12: Na prawdę nikt nie wie o co mi chodzi?
16 maj 09:47
razor: Przepisz całe polecenie bo trudno jest się tak bawić w zgadywanie
16 maj 09:52
:(: Chodzi o to, że da się policzyć te pole mając tylko te dane. Odejmując któreś ułamki od siebie
a następnie podstawiając do wzoru na pole. Z policzeniem pola nie mam problemu. Problem
pojawia się w zależnościach na podstawie, których da się to policzyć. W zadaniu są to po
prostu 2 proste przecinające się w punkcie x=3/2 punkt ten jest wysokością naszego trójkąta
ograniczone kwadratem o polu 2.
18 maj 01:30
:(: polu 4
18 maj 01:31
razor: Napisałem raz, napiszę jeszcze raz. Przepisz całe polecenie słowo w słowo. Coś co dla ciebie
nie ma większego znaczenia może mieć diametralny wpływ na rozwiązanie zadania.
18 maj 01:44
:(: Dany jest kwadrat o polu 4 i 3 proste: y<x−1, y>x+1, y<2−x.
Obliczyc pola 2 trójkątów powstałych z miejsc przecięcia się ww. prostych.
Można policzyc to za pomoca calek, a mozna tez z zaleznosci. Z całek wyszło 1/4.
18 maj 02:02
razor:

chodzi o te 2 trójkąty?
18 maj 02:28
razor: Jeśli tak to nawet nie ma co liczyć − wszystko widać z wykresu

Ale na upartego można
policzyć punkty przecięcia tych prostych ze sobą i osią ox i stąd wyliczyć pole
18 maj 02:34
:(: o ten czerwony i ten miedzy oy i x+1 czyli ten malutki drugi
18 maj 02:34
:(: Da rade to jakoś prościutko rozpisać?

Wiem, że da się to policzyc mega szybko i miałem to
przed oczyma, ale troche zamulony bylem

i nic nie pamietam tylko, ze cos sie operowalo
ułamkami a później podstawiało do wzoru na pole trójkąta,
18 maj 02:37
:(: i wszystko bylo ograniczone prostymi x=2 y=2 stad ten kwadrat, i na podstawie tych 2 1 i 3/2
dalo sie to policzyc z zaleznosci.
18 maj 02:41
razor:

y = x−1
x−1 = 0 ⇒ x = 1, y = 0
A(1,0)
y = 2−x
2−x = 0 ⇒ x = 2, y = 0
B(2,0)
x−1 = 2−x
2x = 3
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P = |
| *|AB|*h |
| *1* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
Pole tego drugiego trójkąta analogicznie
18 maj 02:44
:(: Z całego serca dziękuję.

Człowiek całkę policzy a na trójkącie się wyłoży
18 maj 02:48
:(: a jednak jeszcze jedno, skad wiem, ze y=1/2?
18 maj 02:55
razor: | | 3 | |
podstawiasz x = |
| do równania którejś z prostych np. y = x−1 |
| | 2 | |
18 maj 02:57
:(: Ok dobra 3 w nocy to za pozno

dziękuję jeszcze raz, wszystko jasne
18 maj 02:59