kinematyka
Bartek: Jak rozwiązać względem a i v
0 te dwa równania?
| | at12 | | at22 | |
s1 = v0t1 + |
| oraz s2 = (v0 + at1) + |
| |
| | 2 | | 2 | |
s1=s2
Dane: s1=s2=100m
t1=5s
t2=3,5s
15 maj 17:10
Bartek: Szukane: a oraz v0
15 maj 17:15
Bartek: No to ja odświeżam.
15 maj 17:22
J: Podstaw dane, uprzadkuj .... i dostaniesz układ dwóch równań liniowych z dwoma niewiadomymi
15 maj 17:26
pie: s'(t)=v(t)
Prawdopodobnie dasz jeszcze radę obliczyć prędkości w tym ruchu. Stamtąd wyciągniesz a(?).
15 maj 17:26
pie: Ew. cokolwiek. Podałbyś zadanie.
15 maj 17:27
pie: Chyba, że masz wszystkie potrzebne dane, bo nie czytałem tego.
15 maj 17:28
Bartek: Właśnie coś zacząłem kumać. Z pierwszego równania wyznaczam v0 i to, co mi wyjdzie
podstawiam do v0 drugiego równania. Czy tak?
15 maj 17:28
pie: 2 równania, 2 niewiadome, rozwiązuj.
15 maj 17:28
Bartek: Nie podaje treści zadania, bo już samo zadanie rozumiem. Chodziło mi tylko o te dwa równania.
15 maj 17:29
Bartek: Racja

Rzeczywiście, dzięki
15 maj 17:30
J: Komplikujesz sobie życie...
15 maj 17:30