Oblicz tangens kąta ostrego między środkowymi, jeśli trójkąt jest prostokątny.
Iga: W trójkącie równoramiennym poprowadzono środkowe łączące końce podstawy z ramionami. Oblicz:
a) tangens kąta ostrego między środkowymi, jeśli trójkąt jest prostokątny
b) cosinus kąta między ramionami, jeśli środkowe są prostopadle.
15 maj 18:09
pigor: ..., no to może :
a) niech |AC|=|BC|=2a i AC ⊥ BC, gdzie |∡C|=90
o,
E − środek AC, F −punkt przecięcia się środkowych
|AD|=|BE|=2k+k=3k − z tw. o środkowych, to
tg|∡AFE|= tgx=
sinxcosx =
? , który obliczę np. tak :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż z tw. Pitagorasa w ACD i tw. cosinusów w ΔAFE:
AC2+CD2=AD2 i
AE2=AF2+EF2−2|AF||EF|cosx ⇔
⇔ (2a)
2+a
2= (3k)
2 i a
2=(2k)
2+k
2−2*2k*kcosx /*5 ⇔
⇔ 5a
2= 9k
2 i 5a
2= 25k
2−20k
2cosx ⇒ 9k
2= 25k
2−20k
2cosx /:k
2 ⇔
⇔ 20cosx=16 ⇔ cosx=
45 ⇒ z jedynki trygonometrycznej sinx=
35,
zatem
tgx= sinx : cosx=
35*
54=
34 = tg|∡AFE| − szukany tangens..
16 maj 20:29
pigor: ..., a jeśli zainteresowana jest
Iga przykładem
b) , to ...
16 maj 21:17