Geometria
Fryta70: 1.Wyznacz równanie symetralnej odcina AB jeżeli A=(1;1); B=(3;4)
2.Dany jest prostopadłościan, którego podstawą jest kwadrat o krawędzi długości x + 5, a
wysokość ma długość 2x + 4. Podaj wzór, w postaci wyrażenia algebraicznego, opisujący pole
powierzchni tego
prostopadłościanu. Przekształć to wyrażenie do najprostszej postaci.
3.Podstawą ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ABCDS jest kwadrat ABCD. Pole trójkąta
równoramiennego ACS jest równe 120 oraz |AC| : |AS| = 10 : 13. Oblicz pole powierzchni bocznej
tego ostrosłupa.
15 maj 18:35
Tadeusz:
1.
− współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez A i B
( a z niego współczynnik symetralnej)
− środek odcinka AB
− równanie prostej o danym współczynniku kierunkowym przechodzącej przez punkt (środek)
15 maj 18:50