łamigłówka
łamigłówka: Łamigłówka.
Zakładam, że a−b. Wykonuję kilka przekształceń i w ich wyniku otrzymuję b=2b.
Znajdź przyczynę i uzasadnij dlaczego tak się dzieje.
niech: a=b, b≠0
a*b = a2
a*b−b2 = a2−b2
b(a−b) = (a−b)(a+b)
b = a+b
b = 2b.
15 maj 20:59
Saizou :
ale co zakładasz ze a−b co?
15 maj 21:02
QWERTY1995: Trzecia linijka?
15 maj 21:04
pigor: ...dlatego, że dzielisz obie strony przez a−b, a nie wolno ci tego
robić, bo w założeniu masz a=b, czyli a−b=0, a więc dzielisz przez 0;
a więc przyczyna to dzielenie przez zero
15 maj 21:05
QWERTY1995: Pigor ma racje
15 maj 21:06
Tadeusz:
dzielisz stronami przez a−b czyli 0 .... a pamiętaj cholero ... itd −
15 maj 21:06
kyrtap: Tadeusz dobry tekst
15 maj 21:11
kyrtap: nigdy nie dziel przez zero
15 maj 21:12