elektrostayka
natka: oblicz wartość sily kulombowskiego odpychania miedzy dwoma ladunkami ujemnymi q1 = 2nc i q2=
5pc umieszczonymi w odleglości 2 cm od siebie . K= 9x109 Nm2/C2
15 maj 07:07
J: Ile wynosi q1 , a ile q2 ?
15 maj 07:47
Mariusz95: skorzystaj ze wzoru
pamiętaj aby r wstawic w metrach a q
1 i q
2 w C
15 maj 10:08
wredulus_pospolitus:
Panowie Panowie ... ale autorka chce abyście podstawili do wzoru ... w końcu W TYM jest
problem, aby pozamieniać jednostki i podstawić do wzoru, który i tak wyląduje na ściądze.
15 maj 10:11
J:
A może q
1 = 2n [C] oraz q
2 = 5p [C] , gdzie n i p to parametry....
15 maj 10:16
Mariusz95: n i p to przedrostki oznaczające odpowiednio 10−9 oraz 10−12
15 maj 10:23
J: A to sorry... nie wiedziałem ...
15 maj 10:34