matematykaszkolna.pl
Prezentacja maturalna z polskiego piotr: Mam pytanie dotyczące prezentacji maturalnej z polskiego emotka Tak, wiem, ze jest to forum zadankowe z matematyki, ale pewnie wielu z Was zdaje w tym roku maturę bądź już zdawało i odpowiecie mi na pytanie. Tak więc: Jak powinien wyglądać ramowy plan wypowiedzi? Możemy zawrzeć w nim tak jakby równoważniki zdań, które wyrwiemy z naszej pracy, by w razie zacięcia się na prezentacji pomogły nam się zorientować gdzie jesteśmy, co powinniśmy powiedzieć?
15 maj 15:49
jakubs: Tak możesz, wszystko zależy od tematu ja np mam "Holocaust w literaturze, malarstwie i filmie. Przeanalizuj przedstawienie problematyki zagłady narodu żydowskiego w różnych dziedzinach sztuki." Ramowy plan: . Wstęp: 1. Wyjaśnienie pojęcia "Holocaustu", 2. Zjawisko Holocaustu w czasie II wojny światowej, 3. Różne spojrzenia na problematykę holocaustu w literaturze i sztuce, II. Rozwinięcie, argumentacja: 1. "Medaliony" Zofii Nałkowskiej jako wstrząsający dokument przedstawiający zagładę ludności w czasie II wojny światowej, 2. Obozy koncentracyjne i ich destrukcyjny wpływ na psychikę człowieka ukazane w wybranych opowiadaniach Tadeusza Borowskiego :  szokujące i niezrozumiałe zachowanie ludzi w opowiadaniu "U nas w Auschwitzu",  porażające studium zaniku wszelkich ludzkich instynktów w opowiadaniu 'Proszę państwa do gazu',  "Dzień na Harmenzach" opowiadaniem stanowiącym swoisty kodeks obowiązujący w obozach koncentracyjnych, 3. Zbrodnicza działalność Jürgena Stroopa i portret zbrodniarza−ludobójcy ujęte w rozmowę z autorem utworu "Rozmowa z katem", 4. Tematyka wojenna, obozowa i żydowska w malarstwie Marii Kantor−Lizuniec, Haliny Ołomuckiej, Janiny Tollik, 5. Głośny film Stevena Spielberga "Lista Schindlera" realistycznym zapisem wojennej i obozowej rzeczywistości, ukazujący także szlachetne jednostki. III. Podsumowanie: Wojna i holocaust to częsty i żywy wciąż motyw zarówno w literaturze, jak i malarstwie i filmie, co utrwala te tragiczne wydarzenia w pamięci kolejnych pokoleń Polaków.
15 maj 15:52
Nieuchwytny: Plan ramowy to ogólny plan twojej prezentacji. Wymieniasz w nim najważniejsze elementy, twojej pracy.
15 maj 15:52
jakubs: Mi ten plan pisała polonistka, więc pewnie jest dobry emotka Zobacz sobie i może na podstawie tego zobaczysz jak wygląda.
15 maj 15:54
Marcin: Ja mam coś takiego: emotka 3. Ramowy plan wypowiedzi: Teza: Motyw snu od zarania dziejów jest jednym z najbardziej fascynujących elementów świata przedstawionego w literaturze. Kolejność prezentowanych argumentów: • Sny prorocze i wizje nadprzyrodzone nieodzownym elementem świata przedstawionego w Biblii. • Wzajemne przenikanie się świata jawy i snu w jednym z największych dzieł Adama Mickiewicza • Wizje senne jako głos sumienia dwojga zbrodniarzy w Makbecie Williama Szekspira • Skrywane pragnienia i tęsknoty Izabeli Łęckiej, ujawnione w marzeniach sennych bohaterki Wnioski: Tematyka snu szeroko pojętego nigdy nie była obca literaturze. Motyw wizji i marzeń sennych pozwalał pisarzom na przestrzeni wieków przemycać do swej twórczości treści, których nie mogli by lub nie chcieli przedstawić wprost. Sen był furtką wnoszącą powiew metafizyki i tajemniczości.
15 maj 15:55
piotr: DZIĘKI WIELKIE! Wiedziałem, ze mogę na Was liczyć emotka
15 maj 16:00
kyrtap: Łęcka emotka
15 maj 16:02
jakubs: To zła kobieta była
15 maj 16:06
Marcin: fałszywa cwaniara
15 maj 16:07
kyrtap: Marcina widocznie inspiruje emotka
15 maj 16:07
Marcin: Inspiruje, tak jak piszesz emotka Tylko nie bardzo wiem do czego
15 maj 16:10
Piotr 10: Najważniejsze, że na końcu utworu nawróciła się i wstąpiła do klasztoru emotka
15 maj 16:11
kyrtap: Bo nie miała więcej hajsu na ubranka
15 maj 16:13
Marcin: Bo nikt jej nie chciał! Fest mi nawrócenie
15 maj 16:16
kyrtap: Ale ty widocznie Marcin to kupujesz
15 maj 16:17
Marcin: Izabelli nie da się kupić Chociaż..
15 maj 16:18
kyrtap: Ile wasze prezentacje mają stron?
15 maj 16:38
Piotr 10: Moja miała 3 strony A4
15 maj 16:43
jakubs: 4 strony A4 emotka
15 maj 16:44
Kacper^^: 3 strony A4, gadania na mniej wiecej 12−14 min zależnie od tempa emotka
15 maj 16:46
kyrtap: kurcze z jednej i drugiej strony zapisane ?
15 maj 16:47
Piotr 10: Ja jeszcze oprócz tego powiedziałem kilka zdań na temat fotografii i zajęło mi to 15 min i 45 s. A mówiłem to prezentacje normalnie
15 maj 16:47
Kacper^^: nie no, z jednej strony zapisane, jakbym zapisał po obydwu to by było 1,5 kartki
15 maj 16:49
Piotr 10: Normalne 3 strony, czyli jedna cała kartka obustronnie zapisana, oraz druga kartka zapisana na jednej stronie
jakubs: kytrap strony, a nie kartki emotka Ja mam 2 kartki czyli 4 strony Arialem rozmiar czcionki 12 emotka
kyrtap: Będę musiał wolno mówić emotka
Kacper^^: Ale z tego co wiem to nie musisz mówić pełne 15 minut, jak powiesz wszystko co masz powiedzieć, będzie im się podobało to możesz chyba szybciej skończyć
15 maj 16:50
Piotr 10: Najlepiej włączyć sobie stoper i zobaczyć ile czasu zajmuje Ci prezentacja. Ja w cale nie mówiłem wolno.
kyrtap: W Times New Roman czcionka 10 mam jedną stronę zapisaną na temat wierszy i potem jeszcze 3 lektury omówić powinienem chyba zapełnić te 3 strony chociaż
Kacper^^: Spokojnie, ja też sie martwiłem że mało będzie, a ostatecznie na koniec pare rzeczy musiałem wywalić żeby czasu nie przekroczyć
15 maj 16:53
kyrtap: spoko dobrze że zapytałem, teraz będzie mi się łatwiej pisało emotka dziękuje za komentarze
15 maj 16:53
rowr: Ile wam zajęło nauczenie się prezentacji?
15 maj 16:54
Piotr 10: Mi się się na początku wydwało, że mało czasu mi zajmie, a tu proszę.. emotka
15 maj 16:54
kyrtap: mam nadzieję że 4 dni mi wystarczą
15 maj 16:55
jakubs: Ja się kilka godzin temu zacząłem uczyć i dopiero 3/4 pierwszej strony umiem
15 maj 17:03
rowr: A czy do głównego punktu argumentu mogę dopisać takie krótkie informacje, które mi bardzo pomogą zrealizować całą myśl dotyczącą danej książki, a w razie W pomogą się odnaleźć gdy się zatnę? Czy to już raczej nie podchodzi pod ramowy plan wypowiedzi i raczej coś takiego nie przejdzie? 2. Kto jest winien morderstwa w Orient Expressie? Świat przedstawiony w kryminale Agaty Christie. − Kim jest Agata Christie? Jej odznaczenia oraz miejsce pracy − Początek śledztwa, rozmowa z Herkulesem, opis osoby Ratchetta − Morderstwo w przedziale − Poirot z kompanem, dwunastu podejrzanych − Ratchett kłamcą, sprawa łącząca sprawców − Herkkules nie wydaje sprawców
15 maj 19:00
rowr: odświeżam, zależy mi na odpowiedzi
16 maj 09:49
razor: Plan ramowy razem z bibliografią musisz zmieścić na jednej stronie, ale poza tym możesz tam zawrzeć co ci się podoba emotka
16 maj 09:54
rowr: ok, dzięki wielkie emotka
19 maj 11:46