całka nieoznaczona
MisiaBella: Rozwiąż całkę nieoznaczoną
∫x
2 lnx dx=
| | 1 | | 1 | |
to bedzie przez czesci u=lnv u'= |
| v'= x2 v= |
| x3 |
| | x | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| x3 lnx −∫ |
| |
| x3 dx= |
| 3 | | x | | 3 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| x3 lnx − |
| ∫ |
| x3 dx= i co dalej? |
| 3 | | 3 | | x | |
znam wynik ale nie wiem jak to zrobić dalej pomozecie?
15 maj 20:21
15 maj 20:22
MisiaBella: tez tak myslałam ale Krystianowi Karczyńskiemu wyszło ze to ma być taki wynik
A mi sie to nie zgadza
15 maj 20:24
MisiaBella: aaa ok zgadza sie jednak. wielkie dzieki
15 maj 20:25
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ∫x2dx=− |
| * |
| x3=− |
| x3+C |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
15 maj 20:26