Równanko wykładnicze - proszę o pomoc
Ewelina: 22x − 4*2x + 10x − 4*5x=0
15 maj 15:59
Ewelina: help ^^
15 maj 16:01
J: Rozłóż na czynniki ...
15 maj 16:02
Ewelina: rozlozylam , ale co dalej
15 maj 16:03
J:
⇔ (2x)2 − 4*2x + 5x*24 − 4*5x = 0 ⇔ 2x(2x − 4) + 5x(2x − 4) = 0
⇔ (2x + 5x)(2x − 4) = 0 .... i rozwiązuj dalej
15 maj 16:05
jakubs: 2
x(2
x−4)+5
x*2
x−4*5
x=0
2
x(2
x−4)+5
x(2
x−4)=0
(2
x−4)(2
x+5
x)=0
Dasz rade dalej ?
15 maj 16:05
Ewelina: 22x − 22*2x +2x*5x−22*5x=0
15 maj 16:05
Ewelina: teraz juz tak
dzieki
15 maj 16:06
J: Jak sama rozłozyła na czynniki .... to na pewno da radę ....
15 maj 16:06
Ewelina: haha, po prostu troche zle to pogrupowalam i nie wychodzilo xD
15 maj 16:07
Ewelina: a takie cos:
(√7+√48)x + (√7−√48)x=14
wiem ze to kiedys bylo ale totalnie nie pamietam
15 maj 16:13
Piotr 10: Musisz zauważy, że
15 maj 16:18
Piotr 10: Jak nadal nie rozumiesz to usuń niewymierność z mianownika.
15 maj 16:19
Ewelina: aaa, i teraz wszytko jasne
15 maj 16:22
Ewelina: wrzucam sobie zmienna t i bedzie standardowo "delta i pierwiastki" xD
15 maj 16:23
Piotr 10: tak, tylko t > 0
15 maj 16:23
Ewelina: wiem, wiem
dzieki wielkie
15 maj 16:26