zad
Gabi: sprawdź czy proste ab i cd są równoległe jeśli są znajdź odległość między nimi oblicz pole
czworokąta abcd a) A(−2,−6) B(6,2) C (0,3) D (−3,0).
15 maj 23:17
15 maj 23:44
PW: A jakby tak wektory AB→ i CD→ przebadać "na okoliczność równoległości" to byłoby prościej.
16 maj 00:13
r:
4 lis 12:34
Mila:

AB
→=[8,8]
CD
→=[−3,−3]
AB||CD
Prosta AB:
x+2=y+6
y=x−4⇔
a: x−y−4=0
Prosta prosta CD:
y−3=x, y=x+3 ⇔
c: x−y+3=0
odległość prostych równoległych na płaszczyźnie
| | 7 | |
d(a,c)={U{|−4−3|}{√12+12= |
| |
| | √2 | |
4 lis 21:35
Mila:
| | |−4−3| | | 7 | | 7√2 | |
d(a,c)= |
| = |
| = |
| |
| | √12+12 | | √2 | | 2 | |
4 lis 21:37