ds
Kmicic: | | 2 | |
A tego to juz calkiem nie ogarnaim w jaki sposob wychodzi |
| |
| | 5 | |
Rzucamy kostka szescienna dopóki pojawi sie 1 lub 6. Opisac zbiór zdarzen elementarnych
tego doswiadczenia. Obliczyc prawdopodobienstwo zdarzenia: 1 lub 6 pojawi sie po raz pierwszy
na
parzystym miejscu.
15 maj 00:34
zawodus: jakiś wkład własny?
15 maj 09:18
wredulus_pospolitus:
Wystarczy zauważyć, że:
| | 4 | | 4 | |
P(A4) = ( |
| )2*P(A1) = ( |
| )*P(A3) |
| | 6 | | 6 | |
......
gdzie A
i −−− zdarzenie zakończenia gry w i'tym rzucie kostką.
czyli:
| | 4 | |
∑P(An) = ∑P(A2k−1 +∑P(A2k) = (1+ |
| )∑P(A2k−1) |
| | 6 | |
stąd:
czyli:
czyli
lub jak wolisz
| | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | |
∑P(A2k = |
| *∑P(A2k−1) = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 5 | | 5 | |
tak czy siak ... wszystko się sprowadza do zrozumienia jak wygląda prawdopodobieństwo kolejnych
'zakończeń'
15 maj 09:45
15 maj 09:50