Rachunek Prawdopodobieństwa - Kostka sześcienna
Agata: Rzucamy kostką sześcienną dopóki pojawi się 1 lub 6. Opisać zbiór zdarzeń elementarnych tego
doświadczenia. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia: 1 lub 6 pojawi się po raz pierwszy na
parzystym miejscu.
14 maj 11:53
Mariusz95: P(A)=P(A
1)+P(A
2)+...
| | 4*2 | | 43*2 | |
P(A)= |
| + |
| +... powstaje szereg geometryczny |
| | 62 | | 64 | |
| | 8 | | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 9 | | 2 | |
P(A)= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 36 | | | | 9 | | | | 9 | | 5 | | 5 | |
Tak mi się wydaje
14 maj 12:07