prosze o pomoc
maturzystka: W trójkąt równoramienny o podstawie długości a=4 i ramiona długosci b=7 wpisano kwadrat
o dwóch bokach równoległych do podstawy. Wyznacz dł. boku kwadratu.
15 maj 20:08
maturzystka:
15 maj 20:17
kyrtap:
15 maj 20:21
kyrtap: Podpowiem że prawdopodobnie tu trzeba się posłużyć trójkątami podobnymi
15 maj 20:21
5-latek: czytaj dobrze tresc zadania (o dwoch bokach rownoleglych do podstawy a nie prostopadlych
Ktos sie chyba pomylil przepisujac tresc zadania
15 maj 20:26
kyrtap: Zły rysunek 5− latek ?
15 maj 20:28
5-latek: ja uwazam ze jest dobry . Pewnie sie maturzystka pomylila
15 maj 20:31
kyrtap: maturzystka

przecież nie dawno była matura
15 maj 20:32
Piotr 10: Ale za rok

. Pamiętam, że też w maju rok temu tutaj na forum pierwszy raz zajrzałem
15 maj 20:36
kyrtap: Ja pamiętam że wtedy miałem dużo geometrii przed sobą
15 maj 20:37
maturzystka: równoległych
15 maj 20:55
maturzystka: wiem, że trzeba tylko właśnie oznaczylam ze ten po prawej mały jest ~do dużego, jednakże nie
wiem jak ulozyc proporcje.
15 maj 20:59
Eta:

x −−− dł. boku kwadratu, x>0
h=
√72−22=
√45=3
√5
z podobieństwa trójkątów ABC i NMC z cechy (kkk)
| 4 | | h | |
| = |
| ⇒ 4h−4x=xh ⇒ x(h+4)=4h |
| x | | h−x | |
| | 4h | | 12√5 | |
x= |
| = |
| = ....... usuń niewymierność z mianownika |
| | h+4 | | 3√5+4 | |
15 maj 21:23
maturzystka: dziękuję

*
17 maj 18:00