okrąg wpisany w czworokąt
maturzysta: Proszę Was o pomoc w następującym zadaniu.
W trapez równoramienny o kącie rozwartym 135 stopni wpisano okrąg. Oblicz jego promień, jeśli
odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 7√2.
15 maj 19:59
Piotr 10:

a+b=2c
a+b=14
√2
14
√2=2c
c=7
√2
β=135
0
α=180
0 − 135
0=45
0
Dalej sobie poradzisz? Z funkcji trygonometrycznych wyliczisz promień teraz
15 maj 20:07
maturzysta: OK. Wynik mam dobrze, tylko powiedz mi skąd się wzięło równanie a+b/2=7√2
15 maj 20:28
Piotr 10: | | a+b | |
Odcinek łączacy środki ramion w trapezie jest równy |
| . Zapamiętaj ten wzór. |
| | 2 | |
15 maj 20:29