Granice ciągu- proszę o rozwiązanie :)
Misia: lim ({n2+2n−1}−n)
n⇒∞
15 maj 21:19
Saizou :
tam miało być n
2+2n−1−n
15 maj 21:22
pawel:
(n2 + 2n − 1 ) − n = n2 + n − 1
→∞ →∞ →1
odp. ∞
15 maj 21:22
jakubs:
lim (n
2+n−1)
n→
∞
| | n2 | | n | −1 | |
lim n2( |
| + |
|
| )=1*∞=∞ |
| | n2 | | n2 | n2 | |
n→
∞
15 maj 21:24
5-latek: Wydaje mi sie ze to ma byc tak
limn−−−oo√n2+2n−1−n zrob to przez sprzezenie
15 maj 21:25
Misia:

To co jest w nawiasie ( n
2+2n−1) to jest też pod pierwiastkiem, a to −n jest tylko w
nawiasie, już po za pierwiastkiem.
15 maj 21:33
5-latek: Tu nnawias jest niepotrzebny
| | √n2+2n−1+n | |
pomnoz to przez |
| i wliczniku dostaniesz wzor skroconego mnozenia |
| | √n2+2n−1+n | |
a
2−b
2
15 maj 21:38
zombi: Mnożenie przez sprzężenie

Nawet się rymuje, łatwiej zapamiętać.
15 maj 21:38
Misia: Nic mi to nie mówi, mnożenie przez sprzężenie... Proszę o rozwiązanie
15 maj 21:59
Domel:
| | √n2+2n−1+n | |
limn→oo √n2+2n−1−n = limn→oo (√n2+2n−1−n * |
| ) = |
| | √n2+2n−1+n | |
| | n2+2n−1−n2 | | 2n−1 | |
= limn→oo |
| = limn→oo |
| = |
| | √n2+2n−1+n | | √n2+2n−1+n | |
| | n(2−(1/n)) | |
= limn→oo |
| = |
| | n(√1+(2/n)−(1/n2)+1) | |
| | 2−(1/n) | |
= limn→oo |
| |
| | √1+(2/n)−(1/n2)+1 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | |
n→oo => |
| =  ; |
| =  ; |
| =  |
| | n | | n | | n2 | |
no i ułamek dąży do
15 maj 22:04
Misia: Do 0

chyba
15 maj 22:11
Domel: A jak ci wychodzi "do 0 − chyba"

Rozpisz równania
15 maj 22:13
Domel: I co dąży "do 0 chyba"

Cały ułamek, czy małe ułamki w liczniku i mianowniku

Rozpisz
15 maj 22:15
Misia: Wyszło mi że licznik zmierza do 2 a mianownik też do dwóch czyli 2/2 jest 1...
Ale nie wiem czy tam to ma być
15 maj 22:26
Domel:
15 maj 22:28
Misia: Domel: To może jeszcze pomożesz mi rozwiązać trzy granice, bo jutro sprawdzian
15 maj 22:31
Domel: Które

Rosyjsko−Ukraińską, Chińsko− Rosyjską i Meksykańsko−Amerykańską
15 maj 22:52