okrag wpisany w trojkat
aha787: W trójkąt ABC wpisano okrąg Punktu F jest punktem styczności okręgu z bokiem AC.Wyznacz długość
odcinka AF wiedząc ze |AB|=4 |BC|=6 |Ac|=8
15 maj 21:45
aha787:
15 maj 21:48
pigor: ..., niech |AF|= x= ? , to z własności stycznych do
okręgu masz np.równanie : x−2 = 4−x ⇔ 2x = 6 ⇔ x = 6 . ...
15 maj 21:55
Eta:

|BC|= 6 ⇒ 4−x+8−x=6 ⇒ 2x=6 ⇒
x=3= |AF|
15 maj 22:11
Eta:
@
pigor ........ kto podał poprawną odpowiedź?
15 maj 22:12
Eta:
U Ciebie : dla x=6 .. 4−x <0
15 maj 22:13
pigor: ..., idę spać i już
15 maj 22:19
Eta:
15 maj 22:27