?
nieuk: Podstawy trapezu mają długości a oraz b. Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion tego
trapezu.
15 maj 17:12
15 maj 17:14
pie: Mógłby najpierw dowód przeprowadzić. :<
15 maj 17:16
nieuk: a jak do tego dojsc?
15 maj 17:16
nieuk: jak zrobić to z zastosowaniem podobienstwa?
15 maj 17:17
15 maj 17:17
nieuk: dwa różne zadania
15 maj 17:20
jakubs: Inna treść, a chodzi o to samo
15 maj 17:23
15 maj 17:27
wredulus:
To nie sa rozne zadania .. twoje zadanie to okrojona wersja tamtego
15 maj 17:28
nieuk: a ską wiemy że to akurat trójkat równoramienny?
15 maj 17:29
nieuk: trapez*
15 maj 17:32
jakubs: To jest dla dowolnego trapezu
15 maj 17:33
Mila:

AB||CD
Poprowadzimy linię pomocniczą:
CG||AD
Na podstawie tw.odwrotnego do tw. Talesa
EF||AB
| | CF | | 1 | |
ΔMFC∼ΔGBC w skali k= |
| = |
| |
| | CB | | 2 | |
| | a−b | | 2b+a−b | | a+b | |
EF=b+ |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
cnw
15 maj 17:37