Ustal dla jakich wartości funkcja jest rosnąca
d5: Ustal, dla jakich wartości parametru k funkcja f jest rosnąca, jeśli:
f(x) =
−x
2+2x+3 dla x≤1
kx+3k dla x>1
Nie proszę o rozwiązanie. Mógłby mnie ktoś po prostu nakierować, jakie czynności wykonać?
Ogólnie parametr to dla mnie trochę czarna magia
15 maj 20:59
Nieuchwytny: Wylicz współrzędne p i q. Podstaw pod y=kx+3k
15 maj 21:01
d5: A dlaczego akurat w ten sposb?
15 maj 21:06
d5:
15 maj 21:23
15 maj 21:56
J:
Funkcja f(x) = −x2+2x+3 jest rosnąca w przedziale (−∞,1) niezależnie od parametru k.
Wystarczy zatem, aby f(x) = kx +3k była funkcją rosnącą ( k > 0 ) i dla zachowania ciągłości
całej funkcji przechodziła przez punkt (1,4) [wierzchołek paraboli]
To ma miejsce, gdy 4 = k + 3k ⇔ k = 1.
16 maj 08:54