Www
Miś: Jeden kran napełnia basen w ciągu 2 godzin, a drugi w ciągu 6 godzin. W ciągu ilu godzin
napełni się basen jeżeli oba krany będą odkręcone.
15 maj 19:24
15 maj 19:29
Domel:
z − pojemność basenu
x − wydajność 1−go kranu
y − wydajność 2−go kranu
a − czas pracy obu kranów razem
z = 2x
z = 6y
z = a(x+y)
15 maj 19:33
PW:
W ciągu 6 godzin drugi z kranów zapełni cały basen, a pierwszy w tym samym czasie zapełni aż 3
takie baseny. Oba krany razem w ciągu 6 godzin zapełnią 4 baseny, znaczy to, że w ciągu 1
| | 4 | | 2 | | 1 | |
godziny zapełnią |
| = |
| basenu. Zostało do napełnienia jeszcze |
| basenu, |
| | 6 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
czyli połowa tego co przez godzinę, a więc potrzeba jeszcze |
| godziny. |
| | 2 | |
| | 1 | |
Odpowiedź: Oba krany napełnią basen w 1 |
| godziny. |
| | 2 | |
15 maj 19:38
Miś: Jaka będzie odpowiedz
15 maj 19:41
Domel:
2x = 6y => x = 3y
6y = a(3y+y)
6y = 4ay => 4a = 6 +> a = 1,5 godz.
15 maj 19:46
Domel: Fuj − brzydzę się sobą

Ale czasem diablik podkusi − "rozwal to, rozwal to... "
15 maj 19:47
PW: Dlatego rozwiązałem metodą żartobliwą.
15 maj 19:49